Κυριακή, 06 Ιουνίου 2010 19:14

"Γιατροσόφια" με την Βέρβενα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Bέρβενα η «μυστηριακή»

Οι Δρυίδες έδιναν ξεχωριστή θέση στη βέρβενα αφού τη θεωρούσαν «ιερή» και έπλεναν τους βωμούς τους με εκχύλισμα από άνθη της.

Οι λαοί της Γαλικίας την αντιμετώπιζαν ως ένα «άγιο» βότανο, που εκτός από τις ιαματικές του ιδιότητες μπορούσε να τους βοηθά να προβλέπουν και τη μοίρα. Στην γηραιά Αλβιόνα ήταν το «βότανο του σταυρού», αφού ασκούσε προστασία από το κακό και έδιωχνε τα μοχθηρά πνεύματα. Αυτός ήταν και ο λόγος που ράντιζαν με ένα κλαράκι της τα σπίτια και τους ανθρώπους που έμεναν σε αυτά.

Η βέρβενα στις μέρες μας αποτελεί ένα εξαίρετο βότανο για τους πόνους στο κεφάλι, τη μέση και την ευκολότερη επούλωση πληγών.

Για τους πονοκεφάλους: 

Χρειάζεστε δύο χούφτες άνθη βέρβενα και ένα λίτρο ξίδι. Τα αφήνετε να βράσουν και εναποθέτετε μια κομπρέσα στο μέτωπο και μία στα νεφρά. 

Για πόνους μέσης: 

Κοπανίζετε δύο μεγάλες χούφτες βότανο και το βράζετε σε λίγο ξίδι για μερικά δευτερόλεπτα. Κάνετε επάλειψη -όσο είναι ακόμη ζεστό- στα σημεία που σας πονούν. 

Για επούλωση πληγών: 

Αναμειγνύετε δύο ασπράδια αυγών σε ένα κουταλάκι του γλυκού αλεύρι σίκαλης και προσθέτετε ψιλοκομμένα φύλλα βέρβενας. Τοποθετείτε το μίγμα στην πληγή μέχρι να κλείσει.

Διαβάστηκε 1083 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2012 22:14
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια