Τα Βερβενα

Τα Βερβενα (108)

Υποκατηγορίες

Πολιτιστικά

Πολιτιστικά (30)

Σύλλογοι Βερβένων:

 «Αθλητικός Σύλλογος Βερβένων – ‘ΣΦΕΑ Ηρακλής’»

«Σύλλογος του ‘Γένους Βερβενιωτών’»

«Σύλλογος ‘Γονέων Δημ.Σχολείου Βερβένων’»

«Μορφωτικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος Βερβένων – ‘Κνακεάτις Αρτεμις’»

«Μορφωτικός Σύλλογος Κάτω Βερβένων – ‘Ομόνοια’»

«Σύλλογος ‘Πατριωτών και Φίλων Βερβένων’»

 

*Αναλυτικά στοιχεία στις επιμέρους υποκατηγορίες ( όπου είναι διαθέσιμα, λόγω υπολειτουργίας των συλλόγων)

Προβολή άρθρων...
Λοιπά Γεγονότα

Λοιπά Γεγονότα (5)

Κοινωνικά θέματα και ειδήσεις όπως μας ανακοινώνονται από τους αναγνώστες μας.

Προβολή άρθρων...
Επιστολες Κολοκοτρώνη

Επιστολες Κολοκοτρώνη (5)

Επιστολές Κολοκοτρώνη από τα Βέρβενα.

 

Ο Πατριώτης * Ο Γέρος του Μωριά * The Great Greek Patriot * Kolokotronis

"Ο Γέρος του Μωριά" - Αγαλμα στην Πλατεία 25ης Μαρτίου στην Κω

( επί την συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και 31ης Μαρτίου, 250μ από την κεντρική πλατεία.

Προσφορά του Συλλόγου Πελλοπονησίων στον Δημο της Κω ( Δημαρχία Γ.Κυρίτση 25/3/2010 Αποκαλυπτήρια)

Προβολή άρθρων...
"Κνακεάτις 'Αρτεμις"

"Κνακεάτις 'Αρτεμις" (8)

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΒΕΡΒΕΝΩΝ 

“Η ΚΝΑΚΕΑΤΙΣ ΑΡΤΕΜΙΣ”

 

Ετος Ιδρυσης 1973

 

Ιδρύθηκε το 1973 με έδρα τα Βέρβενα Αρκαδίας με την παραπάνω ονομασία.

Βάσει του καταστατικού οι σκοποί του συλλόγου είναι :

Η εξύψωση του μορφωτικού, πνευματικού και ηθικού επιπέδου των νέων των Βερβένων.

Η προώθηση και εκτέλεση, με κάθε νόμιμο μέσο, διαφόρων έργων προς όφελος του χωριού.

Η καλλιέργεια με διάφορες εκδηλώσεις της αγάπης και του ενδιαφέροντος των μελών για το χωριό και το περιβάλλον.

 

Ο σύλλογος επιδιώκει: την συνεργασία με την εις την Αμερική Αδελφότητα Βερβενιωτών, το τοπικό συμβούλιο, τα συναφή Ελληνικά σωματεία και συλλόγους.

Την ίδρυση πνευματικού κέντρου, βιβλιοθήκης και Λαογραφικού Μουσείου.

Την συγκέντρωση λαογραφικού, ιστορικού και Αρχ/κού υλικού σχετικού με τα Βέρβενα και την ευρύτερη περιοχή για τη συγγραφή και έκδοση βιβλίου.

Την συντήρηση των ιστορικών και Αρχ/κων χώρων και μνημείων.

Για τους παραπάνω σκοπούς διοργανώνονται : 

Διαλέξεις, ομιλίες, προβολή μορφωτικών κινηματογραφικών ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις ( καλλιτεχνικών και  επιστημονικών θεμάτων), εκδρομές, εορτές, καθώς και δημοσίευση θεμάτων συναφών προς τους σκοπούς του Συλλόγου και γενικά με κάθε νόμιμο τρόπο που κρίνεται κατάλληλος, ανάπτυξη και προαγωγή των σκοπών του Συλλόγου.

Οι πόροι του Συλλόγου είναι:

1) Το δικαίωμα εγγραφής και οι συνδρομές των μελών,

2) Οι εισπράξεις από εορτές, δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες,

3)κάθε άλλης φύσης καταβολές ιδιωτών ή επιχειρήσεων καθώς και οι μετά από αίτηση του Συλλόγου επιχορηγήσεις που δίνονται από την Πολιτεία, και γενικά κάθε έσοδο που αποκτάται από το Σύλλογο νόμιμα..

Τα παραπάνω είναι μια αναφορά για την ταυτότητα του συλλόγου μας ώστε να γνωστοποιηθεί στους απανταχού Βερβενιώτες, που έχουν πρόσβαση στη φιλόξενη ιστοσελίδα VERVENA.NET.

Παράλληλα στην ιστοσελίδα θα αναρτηθεί  και φόρμα για εγγραφή νέων μελών για όσους το επιθυμούν.

Ελπίζουμε η επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας να πολλαπλασιαστεί και να αποτελέσει αφετηρία για όλους τους Βερβενιώτες που θα θέλουν να μοιραστούν σκέψεις, ιδέες αλλά και νέα που αφορούν το χωριό.  

 

Σύντομα θα επακολουθήσει και δεύτερη αναφορά στο ιστορικό του Συλλόγου με τις δραστηριότητες, εκδηλώσεις και ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί από την ημέρα που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα.

 

Ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία

 

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

 

Πρόεδρος:  Βασίλης Ι.Γαλάνης

Αντιπρόεδρος: Στέλιος Χ. Γκαύρος 

Γραμματέας: Φωτεινή Π. Καρκούλη

Ταμίας: Γαρυφαλλιά Κοσκινά

Μελος: Ιωάννης Μούγιος

Προβολή άρθρων...
Οικοκυρική Σχολή Βερβένων

Οικοκυρική Σχολή Βερβένων (5)

Οικοκυρική Σχολή Βερβένων Δεκαετία '60. Αποστολή Στοιχείων Χριστίνα Κούβαλη - ΚαπράνουΑφιέρωμα: Στοιχεία για τη λειτουργία της Οικοκυρικής Σχολής, πρακτικά  και αποδείξεις πληρωμών των 8 χρόνων που λειτούργησε η σχολή, μερικές φωτογραφίες ( αναφορά στα πρόσωπα των φωτογραφιών) απο εκθέσεις και εκδρομές της οικοκυρικής σχολής. Περιγραφή ή και εκτενή αναφορά.  Τα στοιχεία συγκέντρωσε από την κυρία Βασιλική Μάμαλη που ήταν υπεύθυνη για την λειτουργία της σχολής τα περισσότερα χρόνια, η Χριστίνα Κούβαλη - Καπράνου που μας τα έστειλε!

Τα Βέρβενα.Νετ την ευχαριστούν γιά την συμβολή της!

Προβολή άρθρων...
"Σύλλογος Πατριωτών & Φίλων Βερβένων"

"Σύλλογος Πατριωτών & Φίλων Βερβένων" (12)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ  ΚΑΙ  ΦΙΛΩΝ ΒΕΡΒΕΝΩΝ

Είναι επιτακτική ανάγκη να ενεργοποιήσουμε πάλι το σύλλογο και να παροτρύνουμε τα νέα παιδιά να δείξουν την αγάπη τους  για το χωριό μας ,ανανεώνοντας το σύλλογο, τώρα που εκδηλώνεται η γενική προσπάθεια των Βερβενιωτών για την ανάπτυξη και προβολή του χωριού μας . Όλοι πρέπει να είμαστε παρόντες όταν ορίσουμε τη γενική συνέλευση του συλλόγου.

    Σ’αυτή τη φιλόξενη γωνιά του vervena.net, θα παρουσιάζουμε τις δραστηριότητές μας και κάθε τι που έχει σχέση με το χωριό μας.  

    Προσεχώς θα παρουσιάσουμε  πληροφορίες σχετικές με την ιστορία του συλλόγου μας και τους σκοπούς του.                                 

     Το Δ.Σ. του συλλόγου.

Προβολή άρθρων...

Στις 20 Νοεμβρίου  στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ύστερα από εισήγηση που έκανε ο αντιπεροφερειάρχης Αρκαδίας κ. Ευάγγ. Γιαννακούρας στην θέση της κυρίας Κωνσταντίνας Νικολάκου, η οποία απουσίαζε, συζητήθηκε και αποφασίστηκε εντός ημερήσιας διάταξης, η μεταφορά του ποσού του κληροδοτήματος του Ιωάννη Γκαύρου από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας.

Ο κ. Γιαννακούρας ανέφερε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του:

«Υπάρχει μια διαθήκη του Ιωάννη Γκαύρου από το 1957, με την οποία άφηνε ένα χρηματικό ποσό για την κατασκευή δημοτικού σχολείου στα Βέρβενα, στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Η διαθήκη δημοσιεύθηκε το 2009, η αρμοδιότητα όμως, με τον ''Καλλικράτη'' πέρασε στους Δήμους από τη Νομαρχία, οπότε πρέπει να μεταφερθεί το ποσόν από την Περιφέρεια στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας. Το ποσό είναι πάνω από 1 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει και γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους».

Ακολούθησε ψηφοφορία όπου η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ από Δημοτικό Σχολείο Βερβένων την Πέμπτη 14 Ιουνίου γιά να παρασταθούμε στην σχολική εορτή λόγω λήξης του έτους.

Μιά ακτίδα φωτός γιά το μέλλον από τους μικρούς νεολαίους μας..

Προσκληση από το σχολείο Βερβένων

6ο Δημοτικό Σχολείο Βερβένων

Λίγα Λόγια γιά την υπόθεση του έργου: ΕΝΑΣ ΦΤΩΧΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ

 

 

 

Ειδος:

 

 

 

 

Κωμωδια

 

Ρολοι:

 

 

 

 

4 ανδρικοί, 7 γυναικείοι και 3 ρόλοι ανεξάρτητα φύλου

Ηλικιες:

 

 

 

 

11 ετών και άνω

 

 

 

Διαρκεια:

 

 

 

75 λεπτά

 

 

 

 

 

 

Περιληψη:

 

 

Τα πλούτη δεν κρύβονται, ή δεν θέλουν να κρύβονται, γιατί στο κάτω - κάτω γι' αυτό υπάρχουν! Για να φαίνονται... Η έπαυλη του μεγαλέμπορου και το φτωχικό του καθηγητή συνορεύουν! Αυτό είναι και η "καταστροφή" για την οικογένεια του πρώτου. Δεν μπορούν να το ανεχτούν. Τους ρεζιλεύει! Κάτι πρέπει να γίνει! Ο μπαμπάς το προσπαθεί, η μαμά επίσης, τα παιδιά βρίσκουν (?) Τη λύση... Κι αυτό θα είναι η αφορμή για να φανεί πως εκτός απ' τον πλούτο χρειάζονται κι άλλα πράγματα... Καθηγητής (θεολόγος), ο αριστείδης, με δυο παιδιά, τα φέρνει δύσκολα οικονομικά μα η εργατικότητά του και η απλοϊκότητά του, στις απαιτήσεις, τους κάνουν όλους ευτυχισμένους. Όλη η οικογένειά του τηρεί τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις. Προσέχει πολύ τις παρέες της και τα παιδιά τους έχουν μάθει να σέβονται τους μεγαλύτερους, να εκτιμούν την εργασία και να προσεύχονται στο θεό. Η οικογένεια του τζώρτζη κορδώση είναι αντιδιαμετρικά αντίθετη με την οικογένεια του αριστείδη. Εκτός των άλλων σνομπάρουν τους φτωχούς γείτονές τους! Τα πολλά λεφτά έχουν αλλοτριώσει τον χαρακτήρα τους και τους έχουν κάνει ανάλγητους στον πόνο και στα βάσανα των άλλων.

Σχολια - μηνυματα - συμπερασματα:

 

 

 

 

Ένα ελάφι ντρεπόταν για τα άσχημα πόδια του, μα υπερηφανευόταν για τα ωραία του κέρατα. Κάποια μέρα το κυνήγησε ένα λιοντάρι. Τα άσχημα, αλλά δυνατά πόδια του το έσωσαν γιατί έτρεξε γρήγορα. Όμως κάποια στιγμή μπλέχτηκαν τα ωραία του κέρατα στα κλαδιά ενός δέντρου και τότε ήρθε η καταστροφή... (από τους μύθους του αισώπου)

Συγγραφεας:

 

 

 

 

Βασιλης αναστασιαδης

 

 

Vervena_18_27_eortasmos - Εορτασμός Μάχης Βερβένων - ΔολιανώνΕπιτυχία είχε ο εορτασμός της μάχης των Βερβένων της 18 ης  Μάη 1821 στα βέρβενα σήμερα 27 Μάη.

Έγινε δοξολογία ,απαγγέλθηκαν ποιήματα από τους μαθητές δημοτικού σχολείου Βερβένων καθώς και τα παιδιά χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς με τον δάσκαλο Μανώλη Γύφτο.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και οι κύριοι  Νίκος  Λυτρίβης  εκπρόσωπος της περιφέρειας Πελοποννήσου, ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Μανώλης Σκαντζός ,ο αντιδήμαρχος  Άργους   Μυκηνών Κρίγγος Δημήτριος ,οι αντιδήμαρχοι Βόρειας Κυνουρίας Παν  Μαντάς  και Γκαύρος Δημήτριος ,ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κώστας Σίδερης, οί πρόεδροι την τοπικών κοινοτήτων Κουτρούφων  και Μαυρικίου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η κυρία Σταυρούλα Θεοδοσοπούλου .Το τοπικό συμβούλιο Βερβένων τους ευχαριστεί όλους θερμά καθώς και όλους όσους βοήθησαν για την οργάνωση .

Για το Τ/Σ Βερβένων

Ο

Πρόεδρος

Ν Καρκούλης

 

Το τοπικό συμβούλιο Βερβένων ευχαριστεί θερμά τα παιδιά του συλλόγου κάτω Βερβένων  «ΟΜΟΝΟΙΑ» για την πρωτοβουλία του καθαρισμού της παραλίας  κάτω Βερβένων .

 Για το Τ/Σ

Ο Πρόεδρος Ν Καρκούλης

18 ΜΑΙΟΥ 1821 - 191η επέτειος της μάχης Βερβένων και Δολιανών

Εξασθενιση μνημων και αλλοτροιωση ψυχων; 
 
Στις 18 Μαΐου γιορτάζεται η 191η επέτειος της μάχης Βερβένων και Δολιανών, της διπλής μάχης που κατάφερε στους Τούρκους μια από τις πρώτες και συντριπτικότερες ήττες τους, ανοίγοντας τον δρόμο για την Άλωση της Τριπολιτσάς, εδραιώνοντας την μόλις δίμηνη Επανάσταση των Ελλήνων και ανυψώνοντας το αρχικά χαμηλό ηθικό τους.
 
Ελληνες η καθημερινοτητα εξασθενισε τις μνημες μας και αλλοτροιωσε τις ψυχες μας;
 
Δες αυτό το βίντεο στο YouTube:
 
 

 

Το Πατρικό μας Βίος

Συναντήσαμε το παππού το Σπήλιο το Τομάρα στο σπίτι του στον Άγιο Πέτρο, όπου μένει τα τελευταία χρόνια, χωρίς να βγαίνει έξω γιατί είναι άρρωστος, έχει «πάρκισον». Τον έχει ταράξει η αρρώστιά του όπως λέει, δεν είναι καλά. Το χειμώνα τα τελευταία χρόνια το περνάει στη Ψωρού στο Κορακοβούνι, όπου έχει και πολλούς καλούς φίλους, εκεί πήγαινε από παλιά στις Λακούλες που ήταν το πατρικό μας κτήμα, εκεί που μεγάλωσε, το είχαμε από το παππού μας το Γέρο Σπήλιο το Καρρά.

Μέσα από αυτή την ευκαιρία που του δίνουμε με το περιοδικό του Συλλόγου θέλει να χαιρετίζει όλους τους φίλους του, τους συγγενήδες και τους Αγιοπετρίτες και βρίσκει την ευκαιρία να μας μιλήσει για όλα εκείνα τα παλιά και πάντα επίκαιρα, που τρώνε τις οικογένειες και τα χωριά και τη πατρίδα μας.

Εμείς είμαστε μικρή οικογένεια και φτωχή σα τη χώρα μας, που δουλέψαμε σκληρά και άνισα, αλλά με τιμιότητα και αξιοπρέπεια. Η μεγαλύτερη δικαίωση γι’αυτόν είναι όταν μιλάνε οι συγχωριανοί του για τη προσήλωσή του στο δίκιο και στο σωστό, αξίες με τις οποίες μεγάλωσε την οικογένειά του.

Μας μίλησε για την οικογένειά του, το χωριό και τη παλιά του ιστορία και τα τωρινά, για τη πολιτική, τη δεξιά και την αριστερά που ταλαιπωρούν το τόπο, και για το κέντρο τη δική του παράταξη που έχει τα καλύτερα στοιχεία της χώρας μας. Τα άκρα πάντα δημιουργούν εντάσεις και υπερβολές, οι άνθρωποι του κέντρου πονάνε τη χώρα, βάζουν πρώτα το δημόσιο συμφέρον. Στα νιάτα του ήτανε με την Εθνική Αντίσταση, μετά τα χάλασαν και αυτοί, η αριστερά είχε άσχημο όνομα στο τόπο μας, έφταιγε και η προπαγάνδα. Πέρασε και από τη δεξιά όταν πήγε στο στρατό. Όλες οι παρατάξεις έχουν και καλούς και κακούς ανθρώπους.

Μας μίλησε για τα ορεινά χωριά που δεν έχουν τύχη, το μέλλον τους είναι στα πεδινά και τα έφορα μέρη, όσοι πήγαν εκεί σώθηκαν, πάντα το έλεγε αυτό.

Θυμήθηκε τα πετροβούνια, και τα λακκώματα, και τη κορομηλιά, εκεί που έζησε η οικογένειά μας. Με ένα δοχείο νερό τυροκομούσαμε, πλέναμε τα πανιά και μετά με το ίδιο νερό τα δοχεία. Δύσκολα χρόνια πέρναγε τότες όλος ο κόσμος κι’ εμείς ακόμη πιο δύσκολα γιατί είχαμε μεγάλη φτώχια.

Σήμερα αλλάξανε τα χρόνια, ο κόσμος περνάει καλά. Με ένα μεροκάματο κάποτε έπαιρνες τρία κιλά λάδι ή ένα κιλό κρέας αρνί (γιατί η γίδα ήτανε φτηνή, ο Μεταξάς είχε βάλει να τις ξεκάνουν τότε για να προστατεύει τα δάση), σήμερα με ένα μεροκάματο παίρνεις είκοσι κιλά λάδι ή πέντε κιλά κρέας. Με αυτό τον αλάνθαστο τρόπο ο Μπάρμπα Σπήλιος αποτιμά την εξέλιξη του βιοτικού επιπέδου και του πληθωρισμού και δεν του ξεφεύγει τίποτα. Αγράμματος άνθρωπος αλλά με αντίληψη. Μας μίλησε για τη θρησκεία, τη κοινωνική συμβίωση, τη πολιτεία, την έννομη τάξη και το φόβο του Θεού.

Θυμήθηκε και τα παλιά τα δικά του, τότες που τα μεροκάματα ήτανε δύσκολα και οι αποστάσεις ήταν μεγάλες. Πήγαιναν το χειμώνα στις Λακούλες στο Κορακοβούνι και μετά στη Σπάρτη στα Ανώγεια μέχρι το Γύθειο είχαν φτάσει και το καλοκαίρι στη Τεγέα για κεράσια και βύσσινα.

Θελήσαμε να μας πει στο μαγνητόφωνο για την ιστορία της οικογένειά του και προσπάθησε και μας τα είπε, τα παρουσιάζουμε παρακάτω σε αυθεντική απομαγνητοφώνηση.

Αυτό γνωρίζω για την οικογένειά μας

«Αφού θέλεις ν’ ακούσης το βίος, το πατρικό μου βίος, απ’ ότι έχω ακούσει από το παππού μου το Γέρο-Θύμιο, η καταγωγή μας είναι από τη Μάνη. Ήρθανε τότε στην Επανάσταση στα Βέρβενα, ξεσηκωθήκανε  οι Μανιάτες και ήρθανε να πολεμήσουνε  και ΄κει πιάσανε αιχμαλώτους Τούρκους, (έτσι μου τα έλεγε ο παππού μου δεν ξέρω πάρα πέρα πως είναι) και τους φυλάγανε σκοπιά, οι κλέφτες οι δικοί μας. Κάποιος θέλησε να φύγει από αυτούς και τράβηξε το τουφέκι που είχε ένας από το δικό μας σόϊ που ήτανε ΄κει, λεγόντανε Κουραίοι, τράβηξε και τον σκότωσε.

Είχε δηλαδή απ’ ότι έμαθα, αυστηρούς νόμους ο Κολοκοτρώνης «να μην σκοτώνουν τους αιχμαλώτους» γιατί τους χρειαζότανε για αντάλλαγμα και λοιπά, να μην δείξει και κακιά διαγωγή…

Εφοβήθηκε αυτός ο οποίος εσκότωσε τον αιχμάλωτο και έφυγε από χωριό σε χωριό και κατέληξε στον Άγιο Πέτρο, από το δεύτερο χρόνο και μετά, εκρυβότανε και ΄κει έμεινε. Αποφάσισε έμεινε μόνιμος στον Άγιο Πέτρο και επειδή ήτανε φτωχός δε μπορούσε να ζήσει εμάζευε τα  μανάρια του χωριού και ήταν  κ’ άλλοι μαναρτζήδες τότε  και λέγανε οι γυναίκες αυτός επειδή ήταν φτωχός άνθρωπος θέλησαν να τον υποστηρίξουνε και λέγανε οι γυναίκες «να τα πάμε σε κείνον τον ξένονε που φοράει το τομάρι». Είχε ένα σακάκι δερμάτινο και γιαυτό του λέγανε «που φοράει το σακάκι το τομάρι» ήτανε από δέρμα και τότε το βρήκε πιο εύλογο, είτε οι άλλοι που τον γράψανε έτσι  είτε και ο ίδιος, να αλλάξει το όνομά του. Δεν ξέρω πως έγινε αυτό για να ξεφύγει κ΄από το κίντυνο και από τους ίδιους τους Κολοκοτρωναίους και γράφηκε Τομάρας. Από Κουραίοι που λεγότανε γράφηκαν Τομαραίοι και συνέχισε το όνομα που δε ξέρω ποία εποχή ήτανε που έγινε όλο αυτό το.. πόσες γενεές έχουνε περάσει που να ξέρω ‘γω  ή ποιος ήτανε που είχε έρθει δε θυμάμαι  το παππούλι μου να μου τόπε αυτό. Και συνεχίσαμε Τομαραίοι οικογένειες εδώ πέρα Τομαραίοι που φτάσαμε και στα Σαβάλια και κάποιοι και στην Αμερική πήγανε. Και μείναμε εμείς εδώ απόγονοι του παππούλι μου του Γέρο Θύμιου που είχε δύο αγόρια και δύο κορίτσια  από τα κορίτσια δεν απόκτησε εγγόνι κανένα ο παππούς μου. Από το μπάρμπα μου το Γιάννη απόκτησε ένα ο οποίος λέγεται Στέλιος Τομάρας. Ο δικός μου πατέρας είχε έξι παιδιά, τέσσερα αγόρια και δύο κόρες. Μεγαλώσαμε όλοι και παντρευτήκαμε και δημιουργήσαμε όλοι οικογένειες.

Εκείνα ξέρω για το βίος της οικογένειάς μας. Τώρα το τι περάσαμε μεσ΄ τη κατοχή και όλες τις εποχές … ήτανε πολύ δύσκολη η ζωή τότε εδωπέρα. Ορεινό το μέρος, φτώχια υπήρχε, κυντίνους περνάγαμε, ήταν κ΄η κατοχή που ήρθανε οι Ιταλοί εδωπέρα οι Γερμανοί μας εκμεταλλευόντανε,  μετά δημιουργήθει αντάρτικο πάλι  και από αυτούς αρκετά πληρώσαμε. Απ’ το Δραγούνι και πέρα είχε «..γεια σου σύντροφε..» και από το Δραγούνι και δώθε «..γεια σου συναγωνιστή…».

Αυτό γνωρίζω για την οικογένειά μας εζήσαμε φτωχά γιατί ‘μαστε μεγάλη οικογένεια και υποφέραμε.»

Το γενεαλογικό μας δένδρο

Από αφήγηση της γιαγιάς της Γιωργούλας Τομάρα το γένος Σπήλιου Καρρά και του παππού Πέτρου Τομάρα η οποία έχει καταγραφεί γύρω στο τέλος της δεκαετίας του ’60, φαίνεται στο γενεαλογικό μας δένδρο, το οποίο παρουσιάζεται παρακάτω, η καταγωγή μας έξι γενεών φτάνοντας περίπου μέχρι το 1800.

Σε αυτό το σημείο μπαίνει το πρώτο ΔΕΝΔΡΟ  με τίτλο «Γενεολογικό Δένδρο Οικογένειας Σπήλιου Τομάρα»

Η μία ρίζα μας όπως είπε και ο παππούς είναι από τη Μάνη μάλλον τη Καστάνια ένα χωριό της μέσα Μάνης. Πάντως υπήρχε το όνομα Κούρος σε εκείνες τις περιοχές τότε. 

Μια άλλη εκδοχή για τη φυγή του πρώτου Κούρου από τα Βέρβαινα ο οποίος στη συνέχεια μετονομάστηκε στον Άγιο Πέτρο Τομάρας, είναι ότι σκότωσε έναν Έλληνα κοτζαμπάση στα Βέρβαινα από αυτούς που είχαν προδώσει στους Τούρκους και είχε γίνει η μάχη των Βερβαίνων. 

Σήμερα λένε ότι υπάρχει στα Βέρβαινα ένα σπίτι που το ονομάζουν «ο Πύργος του Τομάρα». * 

 Επίσης υπάρχουν οικογένειες στην Αρκαδία (Βέρβαινα, Τρίπολη και Καστάνιτσα) με το όνομα Κούρος.

Οι άλλες ρίζες είναι, και από τους τρεις παππούδες, ο Σπήλιος Καρράς (από το Γιωργίτσι) από τον οποίο προέρχεται το όνομα Σπήλιος στην οικογένεια, και οι: Κολοβός, Καραδόντης και Παινεσης που σύμφωνα με την αφήγηση των παππούδων κατάγεται από το Γιωργίτσι, μάλιστα δίνεται και η εκδοχή του γενεαλογικού τους δένδρου (σύμφωνα πάντα με την αφήγηση). Δεν έχουμε πληροφορίες για τη καταγωγή της μητέρας της Γιαγιάς Μαριγώς Παινέση (Παλιβού) το γένος Κώστα Κατσικάρη (Μπαριακτάρη) του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Καρράς και ήταν υιοθετημένος από κάποιον Κατσικάρη.

Σε αυτό το σημείο μπαίνει το δεύτερο ΔΕΝΔΡΟ  με τίτλο «Γενεολογικό Δένδρο Οικογένειας Παινέση»

Ο Σπήλιος και η Παναγίωτα Παινέση που είναι αγρότες, παντρεύτηκαν στον Άγιο Πέτρο το 1953 και έκαναν τρία παιδιά:

·         το Πέτρο που είναι καθηγητής στο ΤΕΙ Αθήνας και Διοικητής στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, έχει παντρευτεί την Ελένη Βολυράκη (νοσηλεύτρια – κοινωνική λειτουργό) και έχουν ένα γιό το Σπήλιο - Ορέστη Τομάρα που πηγαίνει στο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας.

·         το Γιώργο που είναι επιχειρηματίας (εμπόριο ειδών ξύλου, οικοδομές, κτηματομεσιτικά), έχει παντρευτεί τη Κατερίνα Σκούτζου (ιδιωτική υπάλληλο) και έχουν δύο κόρες τη Παναγιώτα Τομάρα που πηγαίνει στη πρώτη Δημοτικού στη Πετρούπολη και τη Βασιλική Τομάρα που πηγαίνει προνήπιο στη Πετρούπολη.

·         τη Γεωργία που εργάζεται στο ΙΚΑ Περιστερίου ως νοσηλεύτρια, έχει παντρευτεί το Δημήτριο Ατσαλή που είναι επιχειρηματίας (εμπόριο ειδών ξύλου, οικοδομές, κτηματομεσιτικά) και έχουν δύο παιδία τη Μαριλένα Ατσαλή τελειόφοιτη του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Χαλκίδας και το Κωστή Ατσαλή φοιτητή του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας.

« ….εκείνα ξέρω για το βίος της οικογένειάς μας …»

Επιμέλεια : Ατσαλής Κώστας

Δημοσιευμένο στο Περιοδικό «Αγιοπετρίτης»

Σελ. 12-15. Τεύχος 19, Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2004.

Ο Πύργος του Τομάρα

 

* Γιά το "Πύργο του Τομάρα" οταν έχουμε πληροφορίες γιά τον αν υπάρχει ή όχι και πού, που θα είναι διασταυρωμένες θα επανέλθουμε. 


Η Γιορτη Της Βασιλοπιτας Των Βερβενιωτων

 

Στις 15 Ιανουαρίου 2012, Κυριακή στις 3 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝIΑ ο Σύλλογος Πατριωτών & Φίλων Βερβένων έκοψε τη Βασιλόπιτα, για το καλό του νέου έτους 2012.

Την εορτή της Βασιλόπιτας ετίµησαν µε την παρουσία τους οι νέοι εκπρόσωποι του «Καλλι­κράτη», ο Πρόεδρος του Δ. Διαμερίσματος Βερβένων Νίκος Καρκούλης και ο αντιδήμαρχος Β. Κυνουρίας Δημήτρης Γκαύρος. Στην εκδήλωση προσήλθε και ο π. πρόεδρος Βερβένων (επί Κα­ποδίστρια) Ηλίας Κασκαμπάς, ο οποίος, ζυμω­μένος μια ζωή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και έμπειρος στα Κοινοτικά, προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στα Βέρβενα, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος και σύμβουλος.

Οι ανωτέρω πατριώτες εκλήθησαν στο μικρό­φωνο και απηύθυναν χαιρετισμό και ευχές στα Μέλη του Συλλόγου, για ευημερία και ειρήνη κα­τά το νέο χρόνο.

Έκπληξη σε όλους προκάλεσε η παρουσία του κ. Ιωάννη Βερβενιώτη μετά της συζύγου του Αναστασίας, ο οποίος προέρχεται από τη Βερβενιώτικη διασπορά των χρόνων της Τουρ­κοκρατίας. Κατάγεται από την περιοχή του Πό­ρου Τροιζηνίας. Τον ευχαριστούμε πολύ. Προ ετών δε, είχε επισκεφθεί τα Βέρβενα, αναζητώ­ντας τις ρίζες του.

Τη Βασιλόπιτα έκοψε ο Πρόεδρος του Δ.Δ. Βερβένων Νίκος Καρκούλης. Υπήρχαν τρείς πί­τες, με ένα φλουρί η κάθε μια και οι τυχεροί ήταν: Σωτήρης Μπάρτζης, σύζυγος της Ελένης Τσίμπανη, Ηλίας Κασκαμπάς & Σταύρος Τσακί­ρης. Ο τελευταίος διέθεσε το φλουρί του στο κοινό να αποφασίσει για την τύχη του. Όλοι συμφώνησαν να δοθεί στον Ιωάννη Βερβενιώτη, του οποίου η παρουσία προξένησε τόση χαρά στους συμπατριώτες.

Τα φλουριά ανταλλάχτηκαν με τρία CD «εδώ πέρα κι αντίπερα», μια συλλεκτική έκδοση παρα­δοσιακών τραγουδιών από τον Μορφωτικό & Φυ­σιολατρικό Σύλλογο «Η Κνακεάτις Άρτεμις».

 

Το κωδωνοστάσιο της Παναγίας

Η Πίτσα Παπαγιαννοπούλου έκανε μια ανακοίνωση εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου. Ανα­φέρθηκε στο υπό κατασκευή κωδωνοστάσιο της Παναγίας, που άρχισε να κτίζεται πριν από λίγα χρόνια και πλησιάζει τώρα στο τέλος του. Η επένδυση του τσιμεντένιου σκελετού με μάρμα­ρο έχει τελειώσει, εκτός από τον 4ο όροφο κάτω από τον τρούλο. Έγινε παράκληση προς τα Μέ­λη, όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν στο έργο, να επικοινωνήσουν με την εκκλησιαστική επιτροπή του χωριού.

 

Βυζαντινό Μνημείο η Παναγία

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανέγερσης του καμπαναριού Θεόδωρος Κορομβόκης, συν/χος εκπαιδευτικός, μου είχε πει ότι ο Ναός της Παναγίας έχει ανακηρυχθεί Βυζαντινό Μνημείο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία - Τμήμα Νεωτέρων Βυζαντινών Μνημείων της Σπάρτης.

Το καμπαναριό ήταν κάτι που έλειπε και η απουσία του ήταν πολύ αισθητή. Έτσι, οι χωρια­νοί αποφάσισαν την ανέγερσή του με δικά τους έξοδα, χωρίς τη βοήθεια των αποδήμων Βερβε­νιωτών. Ήθελαν να δείξουν στην Αδελφότητα Αμερικής ότι είναι ευγνώμονες για τους ξενιτε­μένους μας και τους ευχαριστούν με αυτό τον τρόπο, για τα μεγάλα έργα που αφιέρωσαν στη γενέτειρα Βέρβενα. Ο Αρχιτέκτων κ. Αξιώτης, ναοδόμος, επέλεξε το σχέδιο και τη θέση του καμπαναριού, το οποίο είναι έργο τέχνης του ιδίου ρυθμού, γραμμής και χρώματος με το ναό της Παναγίας. Η κατασκευή του δε, είναι ένα δείγμα της σημερινής προηγμένης τεχνολογίας.

Κατά σύμπτωση, ο πατέρας του Θεόδωρου Κορομβόκη, Αλέξανδρος Κορομβόκης, εκπαι­δευτικός & διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Βερβένων, διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής Ανέγερσης της Παναγίας, από το 1914 έως το 1926. Είχε πλήρη επίγνωση του έρ­γου που ανέλαβε να φέρει εις πέρας. Ήταν ένας υπεύθυνος διαχειριστής και τεχνοκράτης, που φρόντιζε και συντόνιζε τις επιμέρους ερ­γασίες από Αρχιτέκτονες, Μηχανικούς, Εργο­λάβους, τεχνίτες μαρμάρου, κτίστες, πληρω­μές, ενημέρωση Αδελφότητας στην Αμερική, περί της προόδου των εργασιών, ετήσιο απολο­γισμό κ.α. Σήμερα θα λέγαμε ότι ο Αλέξανδρος Κορομβόκης ήταν ένας ικανός μάνατζερ, που έφερε εις πέρας αυτό το μεγάλο έργο του Να­ού της Παναγίας, το οποίο είναι κόσμημα των Βερβένων.

Το Μέλος του Συλλόγου Βαγγέλης Τσίμπα­νης, Μαθηματικός - Ηλεκτρονικός, μας εδήλωσε ότι: εάν το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο επιλέξει να χτυπούν οι καμπάνες του καμπαναριού με ηλε­κτρομαγνητικό προγραμματιζόμενο σύστημα, έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει στην απόκτηση αυτού του συστήματος, με εξαιρετικά χαμηλό κόστος. Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο ας το έχει υπόψιν του.

Στην κοπή της Βασιλόπιτας υπήρξε μια ζεστή ατμόσφαιρα κι ένα ευχάριστο αντάμωμα για τους Βερβενιώτες που διαμένουν στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή, στην καρδιά του χει­μώνα.

Τους ευχαριστούμε όλους εκ μέρους του Δ.Σ.

Καλή Χρονιά.

Σταύρος Τσακίρης 

 

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

το 1ο Τυπογραφείο στα Βέρβενα το έφερε ο Υψηλάντης από την Τεργέστη

"ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΑ ΒΕΡΒΑΙΝΑ"

"Πολεμούμε τον Τύραννο και ΟΧΙ τους Τούρκους"  

του Γ.Αν Τακλή

Γ.Αν Τακλής : "Το Εθνικό Τυπογραφείο στα Βέρβενα"

Σε άρθρο τοπικής εφημερίδας αναφέρθηκε η "κάσα" που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, όταν στις 19 Ιουνίου 1821 εκφορτώθηκε από το πλοίο που αγκυροβόλησε στο Παρ.Αστρος και έφερνε τον Δημ.Υψηλάντη. 

Αργότερα διευκρινίστηκε ότι επρόκειτο γιά το τυπογραφείο που εγκαταστάθηκε αρκετό καιρό και στα Βερβενα γιά τις ανάγκες του αγώνα. Σχετικά θα ήθελα να προσθέσω:

Στην Καλαμάτα "έτει α' της Ελεύθεριας (1821)" λειτουργούσε εκεί η "Εθνική τυπογραφία"  και εκδόθηκε μάλιστα η πρώτη εφημερίδα στον κυρίως Ελλαδικό χώρο με τον τίτλο "Σάλπιγξ Ελληνική" και χαρατηριστικό επίγραμμα "Εις οίωνος άριστος αμύνεσθαι περί Πάτρης"  ( διαβάστε όλο το πρωτότυπο άρθρο εδώ σε .pdf)

" Η Ελληνική Σάλπιγγα " "Σάλπιγξ Ελληνική " * Η Πρώτη Ελληνική Εθνική Εφημερίδα

( Η"Ελληνική Σάπλιγγα " )

Το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού σε μελέτη - αφιέρωμα στον Κωνσταντινο Τόμπρα αναφέρει την παρουσία στα Βέρβενα του Τυπογραφείου δείτε : "2. Tombras’  activity in Greece"  ( δείτε το εγγραφο του ΙΜΕ και το σχετικό σύνδεσμο  ) από όπου παρουσιάζουμε τη σχετική παράγραφο 

2. Tombras’  activity in Greece

At the same time, Demetrios Ypsilantis brought to Greece from Trieste a small wooden printing apparatus. He was concerned whether he would find in Greece someone skilled enough to operate it. When Tombazis informed Ypsilantis of Tombras being rescued in Psara, he immediately sent a ship to the island to transfer him back. Ypsilantis, Tombras and Nikolaides met after many misfortunes (the three men had tried to meet in Astros, in the first place, and later on in Vervena). The question of finding the suitable place to install the printing apparatus was debated. Finally, the first printing house of the greek state was built in Kalamata inside a mosque. Theoklitos Farmakides was the first editor of the office and among the first printed documents were the newspaper "Elliniki Salpix" and Demetrios Ypsilantis’s pamphlet.

Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012 21:00

"Προνοητικοτητα Και Οικονομια." * Γ.Αν,Τακλής

Γράφτηκε από τον
 

Γ.Αν.Τακλής * Συν/χος Εκπ/κος * Προεδρος Συλλόγου Πατριωτων και Φίλων Βερβένων

ΠΡΟΝΟΗΤΙΚΟΤΗΤΑ  ΚΑΙ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

Έπειτα από το σύντομο σχόλιό μου για τα κεραμίδια του Αγίου Γεωργίου στην Καμάρα Βερβένων και την ετοιμόρροπη στέγη του σχολείου για την οποία σκεπτόμαστε και συσκεπτόμαστε, πώς θα την επισκευάσουμε, έχω να προσθέσω και τα ακόλουθα:

Το γιατί ξεκόλλησαν τα κεραμίδια του τρούλου είναι εύκολο να το εξηγήσουμε. Εύκολο επίσης είναι να καταλάβουμε γιατί δε συμπληρώθηκαν εκείνα τα κεραμίδια που δημιουργούν κακή εντύπωση όταν τα βλέπουμε να λείπουν.

Για τον τοίχο και τη στέγη του σχολείου, εκτός από τα προαναφερθέντα, ας σκεφτούμε και τα ακόλουθα: 

Είναι γνωστό πως όλα τα έργα των ανθρώπων και τα υλικά αντικείμενα γενικά, τα φθείρει ο χρόνος και οι καιρικές συνθήκες ( κρύο,ζέστη, παγωνιά, βροχή χιόνια). Γνωστό είναι επίσης πως όλα τα έργα πρέπει να επιθεωρούνται και να συντηρούνται για να έχουν διάρκεια ή μακροημέρευση.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν έπειτα απ’όλα αυτά είναι κατά τη γνώμη μου τα ακόλουθα: 

Α. Από τότε που έπαψε να λειτουργεί το σχολείο, είχε γίνει κάποιος έλεγχος για να διαπιστωθεί αν όλα τα κεραμίδια της στέγης του ήταν στη θέση τους ή είχαν πάθει κάποια φθορά;

Β. Ποιος ήταν ο αρμόδιος που έπρεπε να κάνει αυτή τη δουλειά;

Ακολούθως νέα ερωτήματα επιβάλλεται να διατυπώσουμε αν θέλουμε να είμαστε προνοητικοί, να συντηρήσουμε, να προλάβουμε και να εξοικονομήσουμε χρήματα, ιδιαίτερα τώρα που έπεσε φτώχεια και το χρήμα θα είναι δυσεύρετο.

Α.Έχει γίνει επιθεώρηση της στέγης της νέας πτέρυγας του σχολείου στα Βέρβενα;

Β.Έχουμε επιθεωρήσει τις στέγες του Ιερού Ναού Της Παναγίας και του Δημοτικού Σχολείου στο Άστρος;

Αν όχι να σπεύσουμε. Επίσης να επιθεωρηθούν και συντηρηθούν όλες οι ξυλοκατασκευές και όχι μόνο.

Τελειώνοντας, επειδή είναι ολοφάνερο πως η ορμή που φάνηκε να υπάρχει στην αρχή, η σχετική με την ανάπτυξη του χωριού μας, έχει ξεθωριάσει, θα διατυπώσω και αυτά τα ερωτήματα: 

Α. Μήπως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ανάπτυξη του χωριού μας , εκτός απ’ αυτόν της συνεννόησης και συνεργασίας, αφού το χωριό ανήκει σε όλους μας; Μήπως πρέπει να το ξανασκεφτούμε και να δείξουμε πως η αγάπη μας δεν πρέπει να είναι ευκαιριακή αλλά διαρκής και μεγάλη? Μήπως πρέπει να είμαστε πιο υπεύθυνοι όταν εκτελούμε κάποιο έργο;

Β. Μήπως όταν μας ερωτούν πρέπει οπωσδήποτε να απαντούμε; Γιατί έχει πέσει τόση σιωπή γύρω από το αιολικό πάρκο και τη δωρεά του αείμνηστου Ι.Γκαύρου; Ποιος πήρε την απόφαση για τη δημιουργία αγάλματός του; Είχε εξασφαλίσει την κατάλληλη φωτογραφία; Είχε γίνει έρευνα και μελέτη για το κόστος της; Είχαν εξασφαλισθεί τα χρήματα γι’αυτό το σκοπό; Ποιος μίλησε και είπε για μουσείο που θα στεγάσει τα αγάλματα του λαϊκού μας γλύπτη, που δώρισε ο αείμνηστος Κ.Ι.Τακλής;

Πατριώτες χωρίς δημόσια διαβούλευση, για να εκθέσουμε όλοι τις απόψεις μας, δεν πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις.!!! Το καλοκαίρι πιστεύω πως πρέπει να συζητήσουμε αυτά τα θέματα. Εγώ θα είμαι πάντα στη διάθεσή σας όταν ακολουθείτε τον ορθόδοξο τρόπο ενεργειών. 

Με εκτίμηση.

Γ.Αν.Τακλής

 

Σελίδα 1 από 8