Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 07 Απριλίου 2011 10:28

"Οικοκυρική Σχολή Βερβένων 1965"

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Έτος 1965:

                Η αδελφότης ανέθεσε τη φροντίδα της Οικοκυρικής Σχολής στην κα Βασιλική Θ. Μάμαλη, σε συνεργασία με την κα Αικατερίνη Παπαϊωάννου Καρνέζη. Η σχολή λειτούργησε από 26 Ιουλίου έως 26 Σεπτεμβρίου. Εκπαιδεύτρια ήταν η κα Αθανασία Κοτορλού από τη Σπερχειάδα Λαμίας Φθιώτιδας.

Οι μαθήτριες είχαν χωριστεί σε δύο τμήματα. Πρώτο τμήμα από 11 έως 15 χρονών και δεύτερο τμήμα από 15 χρονών και άνω. Φοίτησαν 30 μαθήτριες στο κάθε τμήμα. Το τμήμα ηλικίας 11 έως 15 ετών, δηλαδή το πιο μικρό ήταν πιο τακτικό. Το Σεπτέμβριο λόγω έλλειψης αίθουσας (ξεκινούσαν τα σχολεία 1η Σεπτεμβρίου), η Σχολή μεταφέρθηκε στο σπίτι του κ. Πλαϊνού (παραχώρηση δωρεάν από τον Πρόεδρο του χωριού κο Τσακίρη).

Διδάχθησαν τα κορίτσια το καλοκαίρι αυτό: χειροτεχνία, ραπτική, υγιεινή, τρόπους καλής συμπεριφοράς, οικιακά έργα (έτσι αναφέρεται στο βιβλίο των πρακτικών) και ζαχαροπλαστική.

Για να επιτευχθεί η τακτικότερη παρακολούθηση των μαθημάτων προσφέρθηκαν δώρα στις τρεις καλύτερες μαθήτριες, για την επιμέλεια, το ήθος και την τακτική παρακολούθηση:

                α) Παπαγιαννοπούλου Μαρία του Κων/νου, ένα σεντόνι.

                β) Θωμοπούλου Ελένη του Γεωργίου, ένα ζευγάρι παπούτσια.

                γ) Κουτούζου Όλγα, ένα φόρεμα.

                Στο τέλος των μαθημάτων της χρονιάς αυτής, έγινε διήμερη εκδρομή, εις στον Μέγα Σπήλαιον, Πάτρα, Ολυμπία των μαθητριών της σχολής, καθώς και κυριών του χωριού με έξοδα των ιδίων, αλλά τη διοργάνωση της εκδρομής έκανε η κα Κοτορλού.

Στο τέλος των μαθημάτων, οι μαθήτριες έστειλα ευχαριστήρια επιστολή στην εν Αμερική Αδελφότητα Βερβενιωτών.

 

(…συνεχίζεται!)

Χριστίνα Κούβαλη - Καπράνου

Διαβάστηκε 1583 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2012 22:14
V-News

Τελευταία άρθρα από τον/την V-News

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια