Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2010 12:13

"Δήμος Βερβένων - Ιστορικά Στοιχεία" του Γ.Αν.Τακλή

Γράφτηκε από
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

«ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΒΑΙΝΩΝ»

Ιστορικά στοιχεία

(Το όνομα του Δήμου στενά συνδεδεμένο με τη νεότερη ιστορία και λαογραφία, προήλθε από την κωμόπολη Βέρβαινα.

1. ΕΜΒΛΗΜΑ (Σφραγίδα)

Η αρχική σφραγίδα του Δήμου ήταν κυκλική, χωρίς έμβλημα. Το δημοτικό συμβούλιο πρότεινε ως έμβλημα «...τη Δήμητρα, διότι ο δήμος είναι το πλείστον γεωργικός..(1)».

Ο αρχαιολόγος Π. Ευστρατιάδης απέρριψε την εισήγηση του δημοτικού συμβουλίου και πρότεινε (2) να τεθεί το εικονιζόμενο έμβλημα Η προτεινόμενη σφραγίδα γιά τον Δήμο Βερβένων από τον αρχαιολόγο Π.Ευστρατιάδη 1871που καθορίσθηκε με το Β.Δ. της 16ης Μαΐου 1871 {ΦΕΚ 43/σελ. 303) "... (ίνα) η σφραγίς του δήμου Βερβαίνων φέρη ως έμβλημα εν τω μέσω μεν "τρεις πύργους" γύρωθεν δε τας λέξεις «δήμος Βερβαίνων…»

Το έμβλημα προήλθε από το ιστορικό γεγονός που αναφέρεται στην ιστορία του Τρικούπη (3).

2. ΣΧΗΜΑΤΊΣΜΟΣ -ΣΥΣΤΑΣΗ -ΕΞΕΛΙΞΗ

Ο δήμος Βερβαίνων σχηματίσθηκε με το Β.Δ, της 9ης (21) Νοεμβρίου 1Θ34 (ΦΕΚ 16/1835) "Περί του σχηματισμού των δήμων τον νομού Αρκαδίας, ως δήμος της επαρχίας Κυνουρίας". Κατατάχθηκε στη Γ’ τάξη με πληθυσμό 1577 κατοίκους και έδρα τα Βέρβαινα. Ο δημότης ονομάσθηκε Βερβαινεύς...............Σύμφωνα με το Β.Δ. ο ανασχηματισμός έγινε διότι "... η κατά το από 27 Νοεμβρίου (9 Δεκεμβρίου) 1840 Ημέτερον Διάταγμα γενομένη συγχώνευσης των δήμων Δολιανών και Βερβαίνων δεν επέφερε το αποτέλεσμα το οποίο προέθετο..." περισσότερα στο .pdf (0,154 Mb)

Γ. Αν. Τακλής
(Συν/χος Εκπαιδευτικός)

 

( Σημείωση από Vervena.Net: Ευχαριστούμε τον Γ.Τακλή γιά την αποστολή. Το Αρθρο δημοσιεύθηκε κατά προτεραιότητα λόγω της επικαιρότητάς του, εν οψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών προς γνώση..Θα ακολουθήσουν και άλλα αρθρα σχετικά με την επικαιρότητα. )

Διαβάστηκε 3213 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2012 22:14
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια