Τετάρτη, 04 Αυγούστου 2010 01:00

"Μιά μαρτυρία γιά τον ενταφιασμό του Αθαν. Διάκου", του Παν.Φάκλαρη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ   ΕΓΓΡΑΦΑ
του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ   ΦΑΚΛΑΡΗ
Πανεπιστημίου  θεσσαλονίκης
ΜΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΑ ΤΟΝ ΕΝΤΑΦΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΑΘΑΝ. ΔΙΑΚΟΥ

( Ρόλος του Βερβενιώτη αγωνιστή Παν.Σκόρδη)


Ελάχιστες και συγκεχυμένες ήταν οι πληροφορίες, που είχαμε μέχρι τώρα, σχετικά με την τύχη του σώματος του μάρτυρα της ελευθερίας Αθανασίου Διάκου. Σύμφωνα με μια άποψη, επειδή το καρφωμένο στη σούβλα σώμα του Διάκου και τα κομμένα κεφάλια των συμπολεμιστών .του, τα οποία είχαν τοποθετηθεί πάνω στην κοπριά ολόγυρα απ' το Διάκο, είχαν αρχίσει να μυρίζουν, αφού ήταν εκτεθειμένα για έξι μέρες, οι Τούρκοι αγγάρεψαν τους Λαμιώτες Κεφάλα και Φαρα-δήμο να ρίξουν το πτώμα του Διάκου και τα κομμένα κεφάλια στο διπλανό ρέμα (Σκατόρεμα) και να τα σκεπάσουν με κοπριές1. Σύμφωνα με μία παράδοση, την οποία παραθέτει ο Λάππας (ό. π. 150 κ.ε.) , το πτώμα του Διάκου το ξέχωσε την άλλη νύχτα κάποιος Έλληνας Λαμιώτης, το έπλυνε, το σαβάνωσε και το έθαψε έξω από κάποιο ερημοκκλήσι στη Λαμία. Όμως, σύμφωνα με τα γραφόμενα του θ. Λάσκαρη, «ότε η Ελλάς έγινεν ελεύθερον βασίλειον το μέρος ηρευνήθη,. αλλ' ουδέν ίχνος ανευρέθη»2. Ο Λάππας (ό. π. 151) πιστεύει ότι η ταφή έγινε στο Σκατόρεμα κι ότι τα οστά του Διάκου χάθηκαν για πάντα.
Στο παραπάνω πρόβλημα ρίχνει αρκετό φως ένα έγγραφο του αγωνιστή Παναγιώτη Σκόρδη απ' τη Βέρβενα της Αρκαδίας3. (περισσότερα στο .pdf αρχείο)

Σημείωση από Vervena.Net:  Θα ακολουθήσουν σε ειδική κατηγορία και άλλες αναφορές γιά τον Σκόρδη καθώς και γιά άλλους αγωνιστές και πρωταγωνιστές της ιστορίας των Βερβένων!

Διαβάστηκε 2951 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2012 22:14
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια