V-NEWS
Απεγκλωβισμός Βερβενιωτών εξ'αιτίας χιονοπτωσης: Εγκλωβισμένοι βρίσκονται από τις 31 Ιανουαρίου όπου έπεσαν τα πρώτα Εκλογές Ιουνίου 2012.Αποτελέσματα Αρκαδίας. Αποτελέσματα: Αναγνώστη,δες Εκλογές Ιουνίου 2012, Ζωντανά στα Βέρβενα. Τα αποτελέσματα λεπτό προς λεπτό Εξιχνιάστηκαν κλοπές και διαρρήξεις σε:   Εξιχνιάστηκαν κλοπές και διαρρήξεις σε Kάτω Βέρβενα, Ξηροπήγαδο και Αργολίδα Εξιχνιάστηκε "Ο βοσκός και ο Σύμβουλος": Ο ΒΟΣΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Ένας βοσκός, ενώ έβοσκε τα πρόβατά "Η ζωντανή μετάδοση των αποτελεσμάτων: Όλοκληρώθηκε η αδιάκοπη μετάδοση των αποτελεσμάτων αμέσως μετά τις πρώτες Στις τρεις το μεσημέρι παίρνει:   Στις τρεις το μεσημέρι παίρνει τη διερευνητική εντολή ο Α.Σαμαράς Στη Αναλυτικά οι Σταυροί στην Βόρεια: Αναλυτικά οι Σταυροί στην Βόρεια Κυνουρία - Ευχρηστος Πίνακας με Οι σταυροί προτίμησης στην Αρκαδία: Οι σταυροί προτίμησεις και οι Βουλευτές που μέχρι στιγμής εκλέγονται στην Aναλυτικά αποτελέσματα στο Δήμο Βόρειας: Τα αναλυτικά αποτελέσματα στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας στα 38 από Αποτελέσματα Εκλογών, Οι Βουλευτές Αρκαδίας: Βουλευτές που μέχρι στιγμής εκλέγονται: Από Ν.Δ.- Μία Εδρα σε Αρκαδία Λυκουρέντζος
Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011 21:10

"Διαύγεια και Kίνηση" * Ν.Λ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Διαύγεια και κίνηση*

Ακόμα και σήμερα μετά από ένα χρόνο περίπου του συστήματος «διαύγεια» που καθιερώθηκε με τον ν.3861/2010 τα πράγματα δεν φαίνονται να ξεκαθαρίζουν το τοπίο και να διευκολύνουν τους πολίτες να καταλάβουν τι ακριβώς γίνεται.
Πληροφορίες πολλές και οι περισσότερες άχρηστες (έξοδα κίνησης* και εντολές μετακίνησης υπαλλήλων ,ακόμα και διανυκτερεύσεις σε ταβέρνες και σε εξοχή) Άκομψες αντιγραφές αποφάσεων με το σύστημα copy paste δημιουργούν ένα αλαλούμ. Το ερώτημα που ευθέως τίθεται είναι το εξής. Είναι απαραίτητο να «μπαίνουν» στη διαύγεια τα πάντα ή μόνο οι τελικές πράξεις –αποφάσεις των οργάνων? Τι νόημα έχει να μπαίνει η εντολή κίνησης για έναν υπάλληλο, η χρηματοδότηση της κίνησης με δέσμευση χρημάτων ,η δαπάνη των οδοιπορικών του και ενδεχομένως η έκδοση απόφασης (επιταγής)πληρωμής του.(φανταστείτε πόσοι υπάλληλοι δουλεύουν για αυτό )
Επειδή το κεφάλαιο των οδοιπορικών έχει καταντήσει να είναι μια πρόκληση –στις σημερινές συνθήκες μάλιστα –έχω την γνώμη ότι θα πρέπει να καταργηθούν άμεσα. Δεν μπορεί να ανοίγεις το διαύγεια και να βλέπεις το απόλυτο 10 στα 10 να είναι εντολές κίνησης .Τι σημαίνει αυτό .Απλά ότι εκείνη την ημέρα μάλλον οι υπάλληλοι δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να απασχοληθούν με την σύνταξη των οδοιπορικών  τους. Καμία λογική .Ανθρώπινος νους ΔΕΝ μπορεί να  καταλάβει το λόγο που διατηρήθηκαν .Η λογική μάλλον σταμάτησε εδώ γιατί απλά βολεύονται οι ημέτεροι και κυρίως οι αυλικοί των υπουργών περιλαμβανομένων και αυτών. Επειδή οι πολίτες δεν γνωρίζουν στην πλειοψηφικά τους τι είναι οδοιπορικά ή ημερήσιες κινήσεις η όπως αλλιώς ονομάζονται ,να πούμε συνοπτικά ότι είναι η απόφαση με την οποία μετακινούνται οι υπάλληλοι εκτός του γραφείου τους για υπηρεσιακούς λόγους εντός του ωραρίου τους έναντι αμοιβής. Τώρα γιατί θα πρέπει να έχουν αυτή την επί πλέον αμοιβή ποτέ δεν  μπόρεσα να το καταλάβω.(π.χ. Γεωπόνος, ή οδηγός σε εξωτερική εργασία)
Για να επανέλθουμε στις πληροφορίες που δίνει το διαύγεια στους πολίτες θεωρώ ότι αυτές θα πρέπει να είναι ταξινομημένες ,εύκολα πρόσβασης ώστε να είναι χρήσιμες στο πολίτη. Οι συντάκτες θα πρέπει να προσέχουν τι γράφουν .Έχουν δει τα μάτια μας πολλά μαργαριτάρια .Τέλος θέλω να επισημάνω το πιο απλό που συνήθως αγνοούν οι περισσότεροι. Τα έγγραφα απευθύνονται σε πολίτες οι οποίοι έχουν διαφορετικά επίπεδα μόρφωσης .Η απλή λογική λέει ότι το κάθε έγγραφο θα πρέπει να είναι   κατανοητό από τον μέσο πολίτη ο οποίος μάλιστα δεν είναι απαραίτητο να είναι και ειδικός .Θαυμάστε απόφαση Δημάρχου «Αποφασίζει την απευθείας ανάθεση στην εταιρεία α έναντι ποσού 10000 ευρώ .Υπογραφή Ο δήμαρχος.»
Ο πoλίτης δεν έμαθε ποτέ τι προμηθεύτηκε ο Δήμος ( Δηλαδή δεν έμαθε που πήγαν τα 10000 ευρώ ).
Ο Δ/ντής εγκρίνει την μελέτη Χ για την εγκατάσταση της μονάδας Ψ στην θέση ψηλό αλώνι .Υπογραφή .Ποιός μπορεί εκτός από τον συντάκτη να καταλάβει που είναι το ψηλό αλώνι? Σε ποιο Νομό? Σε ποιο διαμέρισμα?
Σε άλλη ανάρτηση ο Προϊστάμενος εγκρίνει την πληρωμή στον Κ.Α 1513 ποσού 5000 ευρώ στον δικαιούχο με αφμ 00002435.Τώρα αν κατάλαβε κανείς να έρθει να μου το πει και μένα .Στις προμήθειες οι κλασικές αναρτήσεις αναφέρουν «Αναθέτουμε στον Α την προμήθεια των υλικών ή των εργασιών έναντι ποσού 20000 ως η σχετική μελέτη. Υπογραφή   Ο Δήμαρχος»   Εδώ έχουμε την ανάρτηση της τελικής πράξης ενώ σαφώς είχε νόημα η ανάρτηση της προηγούμενης απόφασης η οποία ήταν η πρόσκληση για υποβολή προσφοράς σε πρόχειρο διαγωνισμό.
Αυτό θα ήταν διαφάνεια, σε αντίθεση με αυτό που έγινε με την ανάρτηση της απόφασης για την προμήθεια η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι από μόνη της  πράξη διαφάνειας.
H σημερινή δημόσια διοίκηση ,  το πολυδαίδαλο γραφειοκρατικό και άδικο ,πολλές φορές πελατειακό κράτος δεν μπορεί να σωθεί μόνο με ένα ή και περισσότερα συστήματα που ακούνε στο όνομα διαύγεια.
Η διαφάνεια ,το άπλετο φως ,η διαύγεια είναι προς τη σωστή κατεύθυνση .Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Η λειτουργία του κράτους με τη σημερινή μορφή οργάνωσης είναι η ρίζα του προβλήματος και ο μεγάλος ασθενής.
Ο πολίτης σήμερα δεν πρέπει να νιώθει ικανοποιημένος μόνο με την ηλεκτρονική χαρτογράφηση της γραφειοκρατίας και την πρόσβαση του στο σύστημα διαύγεια Θέλει και απαιτεί να αλλάξουν και άλλα πράγματα στη δημόσια διοίκηση που δυστυχώς δεν βλέπει να αλλάζουν.
 
Ευχαριστώ για την φιλοξενία Ν.Λ./11ος -2011
 
Διαβάστηκε 2795 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2012 22:14

Προσθήκη σχολίου

Σχόλια είναι ελεύθερος να δημοσιεύσει ο καθένας. Τα Vervena.Net δεν φέρουν ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων, αλλά διατηρούν το δικαίωμα της δημοσίευσής τους κατά βούληση.Σημείωση: Τα σχόλια εκφράζουν τις απόψεις αποκλειστικά των συντακτών τους και μόνο.Μπορείτε να καταγγείλετε ανάρμοστο ή προσβλητικό για εσάς σχόλιο πατώντας "Αναφορά". Στα εγγεγραμμένα μέλη δεν ζητάμε να γράφετε κωδικούς αντισπαμ.
Τα πεδία με (*) αστερι είναι υποχρεωτικά. Το ΟΝΟΜΑ θα είναι το μόνο που θα κοινοποιείται δημόσια μαζί με το σχόλιό σας. Ευχαριστούμε γιά την συμμετοχή σας!

Please publish modules in offcanvas position.