"Προτομή του Γέρου του Μοριά στο Μεγάλο Βράχο" * Γ.Καπράνος

Εκτύπωση
Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

 ΠΡΟΤΑΣΗ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

(ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ)

του Γιώργου Καπράνου

Πρόταση: ΠΡΟΤΟΜΗ ΓΕΡΟΥ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ
Με αφορμή την φωτογραφία του φίλου μου και πατριώτη Τάσου Κριτικού ,μου γεννήθηκε η ιδέα  κατάθεσης μιας πρότασης που αφορά τον πολιτισμό, αλλά  έχει και μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον.Μορφές των Αμερικανών Προέδρων στο βουνό RUSHMORE  της Ν. Ντακότα
(Γλυπτό στο  βουνό RUSHMORE της Ν. Ντακότα)
 

Η  Βέρβενα  Αρκαδίας , όλοι μας γνωρίζουμε πως είναι χτισμένη σε 1160 μ. υψόμετρο και κάτω από το βουνό «Μεγάλος Βράχος». Το βουνό αυτό είναι σημείο αναφοράς για μας τους ντόπιους ,αλλά μπορεί να γίνει σημείο  Αρκαδικής ή και Ελληνικής  πολιτιστικής και καλλιτεχνικής αναφοράς ,εάν υλοποιήσουμε  την παρακάτω πρόταση .
 

«Κατασκευή της προτομής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ή Γέρου του Μοριά πάνω στο βράχο» .(όπως οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο βουνό  RUSHMORE  της Ν. Ντακότα.)
 

Θα είναι η μεγαλύτερη τέτοιου είδους καλλιτεχνική προσπάθεια στην Ευρώπη. Για το σκοπό αυτό να συσταθεί ένα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ίδρυμα  το οποίο θα συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρηματικά ποσά από προσφορές Αρκάδων ντόπιων, ομογενών και ξένων.
Η κατασκευή αυτή δεν θα είναι απλά ένα έργο ιστορικού χαρακτήρα μόνο, αλλά έργο τουριστικής ανάπτυξης και οικονομικής ανάκαμψης του χωριού μας. Στον τελικό σχεδιασμό θα υπάρχουν και δευτερεύοντα έργα όπως:

  • ειδικές οδικές προσβάσεις,
  • χώροι στάθμευσης,
  • συνεδριακό κέντρο  και
  • χώροι εκπαίδευσης και επιμόρφωσης γύρο από την προσωπικότητα του αγωνιστή ,αλλά και ολόκληρης της ιστορικής περιόδου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Είναι δύσκολο έργο και θα διαρκέσει αρκετά χρόνια. Η προτομή να έχει μεγάλες διαστάσεις (ύψος 50-60 μέτρα και πλάτος 30-40 μέτρα ή τόσα όσα το πέτρωμα επιτρέπει). Είναι θέμα των ειδικών αυτό. Ο βράχος θα λαξευτεί από  εκπαιδευμένους γλύπτες που με σύγχρονες γνώσεις εκπόνησης ειδικών καλλιτεχνικών αρχιτεκτονικών προγραμμάτων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, θα προχωρούν στην ολοκλήρωσή του. Το έργο  είναι μεγαλόπνοο και θα χρειαστούν δεκάδες εργάτες ως τεχνική υποστήριξη των γλυπτών, αλλά και αρκετά χρήματα.

Θέλει ρίσκο. Όμως  μην ξεχνάμε , πως το ρίσκο δεν έχει σχέση με αυτά που χάνεις ,αλλά με αυτά που κερδίζεις. Το καλλιτεχνικό αυτό αριστούργημα θα είναι ορατό από την πεδιάδα της Τεγέας και κυρίως από την Τριπολιτσά που τον θεωρεί δικό της τέκνο.

                                                                                                       Βέρβενα
                                                                                                 2  Μαρτίου 2011