
“Η θανατηφόρα πανούκλα * Μιά Σύγχρονη Μάστιγα” Αξίζει να το διαβάσεις
15 Οκτωβρίου, 2011
“Πρόσκληση: Εκδήλωση-Αφιέρωμα για το Έπος του ’40” * Ταξχος ε.α. Κούκος Ανδρέας
17 Οκτωβρίου, 2011
Αγαπητοί συμμαθητές,
Αγαπητοί καθηγητές,
Κυρίες και κύριοι,
Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να θίξουμε το ακανθώδες θέμα της χρήσης του κινητού τηλεφώνου από παιδιά μικρής ηλικίας. Στόχος μας να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους και όλους εσάς για την ορθή χρήση και στάση που πρέπει να υπάρχει απέναντι σε αυτό το σύγχρονο μέσο επικοινωνίας.
Όπως όλοι γνωρίζετε, η μαζική διάδοση του κινητού τηλεφώνου γίνεται από το 2000 και μετά, δηλαδή προϊόν της τελευταίας δεκαετίας. Παρόλα αυτά, μεγάλη ανησυχία προκαλεί η ένταση με την οποία εμφανίζεται το φαινόμενο της συνεχούς χρήσης του κινητού ιδιαίτερα από παιδιά μικρής ηλικίας στην σύγχρονη εποχή. Δεν θα μπορούσα βέβαια να παραλείψω τις προσπάθειες των ειδικών από όλο τον κόσμο να προειδοποιήσουν για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αλόγιστη χρήση του ασύρματου τηλεφώνου.
Για αυτό λοιπόν, με δεδομένο το ενδιαφέρον μου σε αυτό το πολυσυζητημένο θέμα, θεωρώ χρέος μου να σας ενημερώσω για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η χρήση του κινητού τηλεφώνου για όλους μας όμως κυριότερα για τα παιδιά μικρής ηλικίας, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης.
Αρχικά, η σημαντικότερη αρνητική συνέπεια είναι τα ποικίλα προβλήματα υγείας. Μερικά από αυτά είναι η δημιουργία καρκίνων, κυρίως των εγκεφαλικών κυττάρων λόγω της ακτινοβολίας, πονοκέφαλοι και μυϊκές βλάβες που είναι πιθανό να προκληθούν μετά από αδιάλειπτη χρήση του πληκτρολογίου. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο οργανισμός των μικρών παιδιών είναι πολύ πιο ευάλωτος σε σχέση με ενός εφήβου ή ενός ενήλικα και συνεπώς, πιο επιρρεπείς σε τέτοιες χρόνιες παθήσεις.
Ακολούθως, η δεύτερη σημαντικότερη αρνητική απόρροια της συνεχούς χρήσης του κινητού τηλεφώνου είναι ότι μέρα με την μέρα η έννοια της προσωπικής ζωής αλλοιώνεται όλο και πιο πολύ. Σκεφτείτε πόσες φορές θελήσατε να μείνετε μόνοι δίχως την ενόχληση κανενός και άλλες πόσες φορές χτύπησε το κινητό την πιο ακατάλληλη στιγμή; Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς θα ήταν η ζωή σας χωρίς μια συσκευή εντοπισμού όπως έχει καταλήξει να είναι το κινητό; Πόσο μάλλον πρέπει να σας προβληματίσει το γεγονός ότι τα παιδιά σας θα αναγκαστούν να ζήσουν σε έναν κόσμο χωρίς ουσιαστική προσωπική ζωή;
Επιπλέον, θα μου επιτρέψετε να τονίσω ότι εκτός από τα κοινωνικά και τα προβλήματα υγείας υπάρχει σαφώς και το θέμα του κόστους. Αυτό το αγαπημένο σε όλους μας μέσο επικοινωνίας είναι αρκετά κοστοβόρο. Ιδιαίτερα σήμερα όπου η οικονομική κρίση κοντεύει να φτάσει στο απόγειο της δόξας της, συνεχίζουμε να αγοράζουμε πανάκριβα smartphones και iPads ακόμα και αν μας είναι άχρηστα. Ίσως θα ‘πρεπε να σκεφτόμαστε όλοι μας διπλά πριν κάνουμε οποιαδήποτε κοστοβόρα αγορά και τι οφέλη θα έχει τόσο στην ζωή μας όσο και στην τσέπη μας.
Όπως προκύπτει, με δεδομένη την σοβαρότητα του φαινομένου αυτού απαιτείται έντονη δραστηριοποίηση, καθολική ανάληψη ευθυνών και λήψη των κατάλληλων μέτρων για να προσεγγίσουμε την λύση του προβλήματος.
Καταρχήν, με την ταχύτατη πρόοδο της τεχνολογίας μερικά από τα πιθανά προβλήματα υγείας λόγω της χρήσης του κινητού θα μπορέσουν να καταπολεμηθούν. Επιπλέον, στο μέλλον θα μπορέσουν να εφεύρουν κινητά τηλέφωνα τα οποία θα εκπέμπουν λιγότερη ακτινοβολία και ως αποτέλεσμα λιγότερες πιθανότητες εγκεφαλικής βλάβης ή καρκίνου.
Συμπληρωματικά, χρέος όλων των οικογενειών είναι να ενημερώνονται και να ενημερώνουν τα νεότερα μέλη τους για την σωστή χρήση αυτού του διαύλου επικοινωνίας όπως επίσης αναγκαία θα ήταν η μετάθεση της ηλικίας κατοχής ενός κινητού.
Επιπροσθέτως, πιστεύω πως καμία κριτική παρέμβαση δεν μπορεί να τελεσφορήσει, εάν δεν θεμελιωθεί στην ατομική ευθύνη και πρωτοβουλία και πως ο καθένας μας θα πρέπει να επιδιώκει την προσωπική επαφή και όχι την τηλεφωνική.
Εν κατακλείδι, το κινητό τηλέφωνο που όλοι μας θεωρούμε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, αποδείχτηκε πως έχει περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις απ’ ότι φανταζόμασταν. Ωστόσο μπορούμε να τις περιορίσουμε λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις παραπάνω θέσεις μου. Πιστεύω πως έχετε πειστεί για τα αποτελέσματα τις αλόγιστης χρήσης του κινητού ειδικότερα για τους μικρούς μας φίλους και πως θα αποτελέσει αυτό ερέθισμα γόνιμης σκέψης.
Ευχαριστώ για τον χρόνο και την υπομονή σας.
Mαθήτρια Α’Λυκείου
Μύριαμ Δ.Καραματζιάνη
* Από ομιλία σε ημερίδα με θέμα την χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά και εφήβους