
Φιλολογικό μνημόσυνο για τον αείμνηστο Σταύρο Κ. Πλαϊνό
25 Αυγούστου, 2011
Ονοματα Δηλωμένων ποδοσφαιριστών του «Ηρακλή Βερβένων» στην ΕΠΣ Αρκαδίας
1 Σεπτεμβρίου, 2011Η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ είχε συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου τον Ιούλιο. Στην ίδια συνεδρίαση η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνε γνωμοδοτήσεις γιά τη δημιουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 32 MW στο Τημένιο όρος στη θέση "Κούκουρα" στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας. Τότε το θέμα είχε αναβληθεί κατά πλειοψηφία και επανέρχεται γιά γνωμοδότηση την Δευτέρα 29 Αυγούστου.
Συγκεκριμένα κατά της εγκατάστασης αιολικού πάρκου κοντά στα Βέρβενα τάσσεται ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας και το Τοπικό Συμβούλιο του χωριού. Για τους λόγους αυτούς το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ανέβαλε τη γνωμοδότησή του γιά το συγκεκριμένο θέμα.
Ειδικότερα, για το αιολικό πάρκο στη θέση “Κούκουρα“ του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, ισχύος 15,3 MW, τη διαφωνία της τοπικής κοινωνίας για τη συγκεκριμένη θέση παρουσίασαν ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Γκαύρος και ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βερβένων Νίκος Καρκούλης.
Ο κ. Γκαύρος είπε ότι «είμαστε σύμφωνοι, αλλά να αλλάξει η χωροθέτηση» και παρατήρησε:
«Τα Βέρβενα είναι το μπαλκόνι του Μοριά και ο προτεινόμενος χώρος βρίσκεται 500 μέτρα από τον παραδοσιακό οικισμό. Να μπουν όχι 18, αλλά 28 ανεμογεννήτριες εκεί που δεν ενοχλούν».
Ο κ. Καρκούλης ζήτησε «να διατηρήσουμε το χωριό μας αναλλοίωτο. Να μπουν οι ανεμογεννήτριες, αλλά να μην ενοχλούν το χωριό».
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Νίκος Κωνσταντόπουλος ( CNI ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΕ – ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΟΥΚΟΥΡΑ & ΣΙΑ ΟΕ ) είπε ότι «η μετατόπιση των ανεμογεννητριών από το “πολύγωνο“ σημαίνει να ξεκινήσουμε από την αρχή. Η οποιαδήποτε μετατόπιση να γίνει εντός του “πολυγώνου“ που έχει αδειοδοτηθεί».
Ο αντιδήμαρχος ξεκαθάρισε ότι «δε ζητάμε μετακίνηση για 1 – 2 ανεμογεννήτριες, αλλά για 6 και 8. Και υπάρχουν αιτήσεις για άλλα 3 αιολικά πάρκα στην περιοχή».
Ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης συνέστησε «να συνεννοηθεί η εταιρεία με το δήμο και το θέμα να έρθει στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Να βρείτε λύση και να έρθει στο επόμενο». ( πηγή αποσπασμάτων: http://www.eleftheriaonline.gr )
(Διαβάστε : Α Π Ο Σ Π Α Σ Μ Α ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 19 ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ 25 – 7 – 2011 ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ)
Διαβάστε παρακάτω ( απόσπασμα από http://www.arcadians.gr )
Ανεμογεννήτριες στην Αρκαδία – το απάνεμο φαγοπότι
«έχετε γεια βρυσούλες, λόγγοι, βουνά ραχούλες…»
Στην Αρκαδία η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη, καθώς είναι ο νομός για τον οποίο σχεδιάζονται τα περισσότερα αιολικά πάρκα και σε όλη του την έκταση με έμφαση στην ανατολική πλευρά. Παρά δε το γεγονός ότι ικανής έντασης ταχύτητες ανέμου, σύμφωνα με τους χάρτες του ΚΑΠΕ, καταγράφονται κυρίως σε ένα περιορισμένο κομμάτι του ΝΑ άκρου του νομού, οι εταιρείες θέλουν να “αλώσουν” κάθε σπιθαμή με εξαίρεση το ΒΔ άκρο, όπου οι μέσες ετήσιες ταχύτητες ανέμου είναι 0-4m/sec.
Έχουν εκδοθεί ήδη 12 άδειες παραγωγής συνολικής ισχύος 159,8 ΜW ενώ έχουν κατατεθεί και 37 αιτήσεις για ΑΠ συνολικής ισχύος 588,75 ΜW. Εύκολα καταλαβαίνει δηλαδή κανείς ότι δεν θα μείνει βουνό για βουνό και σημείο για σημείο χωρίς ανεμογεννήτριες.
Αν εκδοθούν άδειες για όλα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς στο Νομό Αρκαδίας θα φτάσει τα 748,55 ΜW όταν σε ολόκληρη τη χώρα η μέχρι σήμερα εγκατεστημένη ισχύς είναι 610 ΜW.
Το αξιοσημείωτο είναι πως ακόμη και μετά από τέτοια ανάπτυξη ΑΠ (Αιολικών Πάρκων) δεν υπάρχει πρόθεση μείωσης ούτε στο ελάχιστο της παραγωγής του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Τι θα προσφέρουν λοιπόν τόσα αιολικά πάρκα, ειδικά σε ένα νομό που το τελευταίο διάστημα στρέφεται στην ήπια μορφή ανάπτυξης και τον Αγροτουρισμό αξιοποιώντας τα μικρά ορεινά χωριά του;
Τί λέει η Νομαρχία
Το ΝΣ έχει γνωμοδοτήσει προ 3 ετών ομόφωνα θετικά επί 4 ΜΠΕ (Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) που υπεβλήθησαν για περιοχές των Δήμων Σκυρίτιδας και Βαλτετσίου ενώ αναμένεται να έρθει προς γνωμοδότηση το επόμενο διάστημα μια ακόμη ΜΠΕ για περιοχή του Δήμου Λεωνιδίου.
Στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας
Έχουν εκδοθεί άδειες για δύο ΑΠ συνολικής ισχύος 13,35 MW στις θέσεις Δραγούνι (Μπαστούνα) και Άγιος Παντελεήμων και έχουν κατατεθεί οκτώ αιτήσεις για ΑΠ συνολικής ισχύος 138,1 MW στις θέσεις Κούκουρα, Δολιανίτικα, Παλιοηλίας, Ταρναρά, Βίγλα, Προφήτης Ηλίας-Κούκουρα-Νεραϊδορράχη, Μεγάλος Κόζακας-Αετοφωλιά, και Ξεροβούνι-Αετοφωλιά, μία αίτηση για ΑΠ ισχύος 18 MW στη θέση Δραμπάλα στα όρια του Δήμου με το Δήμο Σκυρίτιδας, και μία για ΑΠ ισχύος 32 MW στο όρος Τιμένιο στα όρια του με το Δήμο Λέρνας Αργολίδας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι μέσες ετήσιες ταχύτητες ανέμου στην περιοχή, σύμφωνα με το ΚΑΠΕ, είναι μικρές, γεγονός που δεν αιτιολογεί τουλάχιστον με προφανή τρόπο το αυξημένο ενδιαφέρον των εταιρειών.
Τί έλεγε ο Δήμος: Ο Δήμαρχος Στρατής Δαλιάνης δήλωσε: «Το πρόβλημα με την εγκατάσταση ΑΠ είναι ότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι περίπλοκο. Η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. είναι ότι θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί το νομικό πλαίσιο και να γίνει αυστηρή χωροθέτησή τους ώστε να μη δηλώνονται αυθαίρετα από τις εταιρείες όλες οι βουνοκορφές. Είμαστε σύμφωνοι με τις ΑΠΕ αλλά δεν συμφωνούμε με την άλωση του σύμπαντος. Μ’ αυτό το σκεπτικό δεν προχωρήσαμε σε απαντήσεις στις επιμέρους αιτήσεις των εταιρειών».
Αντιδράσεις: Σθεναρή αντίδραση στην εγκατάσταση ΑΠ προβάλλει ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άστρους. Σύμφωνα με τον πρόεδρό του Δημήτρη Γκάβρο«η ανυπαρξία αντιδράσεων από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας οφείλεται στην άγνοια. Στην πλάτη μας παίζονται παιχνίδια με τα πακέτα επιδοτήσεων», επισημαίνει, «με σημαντικά κομμάτια του περιβάλλοντος να πέφτουν στο βωμό του κέρδους. Η αιολική ενέργεια δεν είναι αξιόπιστη πηγή, τα ΑΠ χρειάζονται συμβατικούς σταθμούς παραγωγής για να λειτουργήσουν και τελικά δεν λύνουν κανένα ενεργειακό πρόβλημα. Το μόνο που καταφέρνουν είναι μια καταστροφική παρέμβαση στο περιβάλλον, διαταράσσοντας τη χλωρίδα, την πανίδα και το οικοσύστημα γενικότερα. Αυτά όμως δεν τα ξέρει ο κόσμος», καταλήγει.
Επρεπε τέτοιες πρωτοβουλίες και ειδικά με επιδοτήσεις γιά κατασκευή τέτοιων πάρκων να είχαν παρθεί από εμάς τους ίδιους σαν κοινότητα και κατ'επέκταση σαν Δήμος.
Γιατί εμείς πονάμε αυτόν τον τόπο και η μελέτη θα ήταν από και προς το συμφέρον αποκλειστικά και μόνο του τόπου μας!
Πιστεύουμε οτι η στυγνή εκμετάλλευση της "κληρονομιάς μας" από εταιρείες ιδιωτικών συμφερόντων πρέπει να μην επιτρέπεται με κάθε κόστος!
ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ!