
“Βερβενιώτικες Μνήμες ζωντανεύουν στο ΕΠΑΛ Αστρους”
21 Ιουνίου, 2011
“Ο Βερβενιωτης Ηθοποιος Βασιλης Δημ. Κουκουρας”
13 Ιουλίου, 2011
"H Mάχη και η Eπέτειος."
Χίλια ξέρεις μύρια ρώτα.
"Να κοιτάζετε το καλό της κοινότητας και μέσα στο καλό αυτό είναι και το δικό σας."
ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ.
Αυτά τα σοφά λόγια είπε κι ελάλησε, ο μεγάλος Έλληνας, ο δάσκαλος που δίδαξε με το παράδειγμά του, κοιτάζοντας το καλό της κοινότητας των Ελλήνων μόνο και όχι το δικό του καλό.
Έγινε φανερό πως αυτή την πολύτιμη παρακαταθήκη, την πνευματική κληρονομιά του μεγάλου μας ήρωα, κοίταξαν και οι Βερβενιώτες κατά την ημέρα της γιορτής της 22ας Μαΐου 2011 που έγινε στα Βέρβενα, για την επέτειο της δεύτερης μεγάλης νίκης των Ελλήνων του 1821, κατά των Τούρκων και του Κεχαγιάμπεη.
Δυστυχώς, αυτή η ομοψυχία ή το ενωτικό πνεύμα, που επικράτησε στη γιορτή για το καλό της κοινότητας του χωριού μας, δεν τονίστηκε ή δεν προβλήθηκε όπως φάνηκε στην άκρως περιληπτική ανακοίνωση που διαβάσαμε στην εφημερίδα Κυνουρία του Μαΐου 2011. Τη μερίδα του λέοντος στην προβολή, είχαν ονομαστικά τα πολιτικά και αυτοδιοικητικά πρόσωπα. Απουσίαζε το όνομα και επώνυμο του ομιλητή κ. Ευάγγελου Ηλ. Φάκλαρη ,που με τον ωραίο λόγο του, έδωσε το νόημα της επετείου στο πολυπληθές ακροατήριο.
Οι διοργανωτές των παντός είδους εορτών στα Βέρβενα ή όποιοι ενημερώνουν τον κόσμο, πρέπει να είναι περισσότερο υπεύθυνοι και αντικειμενικοί, χωρίς προχειρότητες, μεροληψίες, σκοπιμότητες, αλλά και με επώνυμο τρόπο..
Η μάχη Βερβένων και Δολιανών, δεν υστερεί καθόλου σε αξία απ’ αυτήν του Βαλτετσίου (12-13/05-1821), γιατί είναι η μάχη εκείνη που εδραίωσε την πεποίθηση των Ελλήνων, ότι ο εχθρός δεν είναι ανίκητος. Αναπτέρωσε το ηθικό τους και τους έδωσε τη δύναμη να συνεχίσουν τον αγώνα που άρχισαν, για την κατάκτηση της πολυπόθητης ελευθερίας τους.
Η επέτειος της μάχης, καθιερώθηκε και θα γιορτάζεται κάθε χρόνο. Αυτή είναι μια σοβαρή παράλειψη που διορθώσαμε Η πολυπληθής παρουσία των Βερβενιωτών στη γιορτή, έδειξε καθαρά για άλλη μια φορά, πως αγαπούμε με πάθος το ωραίο μας χωριό και την ιστορία του..
Είναι βέβαιο πως δε θα ξεχάσουμε και την μεγαλειώδη αναπαράσταση όλων μαζί των ιστορικών γεγονότων, που ζωντανεύουν το 1821 στα Βέρβενα.
Αισθητή ήταν η απουσία από τη γιορτή, πολλών φιλοπάτριδων (όπως αυτοαποκαλούνται ή ισχυρίζονται πως είναι) συμπατριωτών μας.
Με την ευκαιρία αυτή , θέλω να διατυπώσω μια άποψή μου για την ουσία της επετείου,την παγματική της θεώρηση.
Η επέτειος γιορτάζεται για τη νικηφόρα μάχη που έδωσαν οι Έλληνες, για να υπερασπιστούν το μεγαλύτερο στρατόπεδό τους, που είχαν ιδρύσει στα Βέρβενα το 1821 και θέλησε να το διαλύσει ο Κεχαγιάμπεης (Κεχαγιά Μπέης ή Μουσταφά Μπέης, Μουσταφάμπεης) με τους Τούρκους, για να προχωρήσει ανενόχλητος προς τη Μεσσηνία μετά την καταστροφή που έπαθε στο Βαλτέτσι 12-13 Μαΐου 1821. Για το λόγο αυτό (όπως πολύ καλά κάνουν πολλοί), πρέπει η μάχη να εκφέρεται ή εκφράζεται ή διατυπώνεται απ’όλους, ως (( Η μάχη Βερβένων και Δολιανών της 19ης Μαΐου 1821)) και όχι η μάχη των Βερβένων ή η μάχη των Δολιανών. Τη μάχη στα Βέρβενα δεν την έδωσαν μόνο Βερβενιώτες, αλλά και όσοι άλλοι από τους Έλληνες βρέθηκαν στο στρατόπεδο εκείνον τον καιρό, για ν’αντιμετωπίσουν το ένα τμήμα του τούρκικου στρατού που είχε χωρισθεί στο χωριό Ρίζες της Τεγέας και βάδιζε εναντίον του στρατοπέδου. Το ίδιο έγινε και με τη μάχη των Δολιανών, που την έδωσαν οι Δολιανίτες με τους άλλους Έλληνες που βρέθηκαν εκεί με το Νικηταρά για ν’αντιμετωπίσουν το δεύτερο τμήμα των Τούρκων που βάδιζε για να διαλύσει την εμπροσθοφυλακή του στρατοπέδου στα Δολιανά κι έπειτα να ενωθεί με το πρώτο τμήμα που βάδιζε για τα Βέρβενα. Το τρίτο τμήμα των Τούρκων, δυστυχώς διέλυσε τους Έλληνες στο Δραγούνι κι εβάδιζε κι αυτό προς τα Βέρβενα.
Επομένως αφού ένας ήταν ο σκοπός που αντιστάθηκαν και νίκησαν οι Έλληνες, μία πρέπει να είναι και η επέτειος της μάχης, δηλαδή να γιορτάζεται από κοινού μεταξύ των δύο ιστορικών χωριών μας, τον ένα χρόνο στα Βέρβενα και τον άλλο στα Δολιανά, με την παρουσία όλων των αρχών, εκκλησιαστικών, πολιτικών, στρατιωτικών,αυτοδιοικητικών και των μέσων ενημέρωσης. Δεν κατανοώ γιατί κάθε χρόνο όλοι οι επίσημοι παρευρίσκονται στα Δολιανά, κατακερματίζοντας έτσι το νόημα της επετείου,για διάφορες ίσως σκοπιμότητες που μπορώ να υποθέσω. Φανταστείτε τη μεγαλοπρέπεια και συγκίνηση που θα υπάρχει όταν και τα δυο χωριά μας, γιορτάζουν μαζί την επέτειο που έγινε για τον ίδιο λόγο.
Είναι καιρός επομένως, να διώξουμε επιτέλους το τείχος που χωρίζει τα δυο χωριά μας και να τα ενώσουμε, διανοίγοντας το δρόμο των έξι χιλιομέτρων, όχι μόνο για τον κοινό εορτασμό της επετείου, αλλά και για την αποκάλυψη της άγριας ομορφιάς της φύσης, του ορεινού τοπίου, που θα ωφελήσει αφάνταστα την τουριστική μας ανάπτυξη, χειμώνα καλοκαίρι.
Εκείνο που είναι ενισχυτικό των απόψεών μου, είναι ο εφετινός εορτασμός,που έγινε την ίδια Κυριακή και στα δύο χωριά μας (22-05-2011)
Έπειτα απ’όλα αυτά η πολιτεία μας πρέπει να δείχνει το ενδιαφέρον της κατά τον ίδιο δίκαιο τρόπο, προσέχοντας τα Βέρβενα όπως και τα Δολιανά. Για παράδειγμα, όταν στα Δολιανά έγινε δασικό χωριό κ.λ.π. έπρεπε να γίνει και στα Βέρβενα ένα αιολικό πάρκο, για να έχει έσοδα η κοινότητά μας. Στο σημείο αυτό, σκέπτομαι πως για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ευθυνόμαστε κι εμείς οι Βερβενιώτες,που δε γνωρίζουμε πώς να διαχειριστούμε σωστά τη σταθερή και μεγάλη πολιτική μας δύναμη, το μαχαίρι για να φάμε κι εμείς πεπόνι. Πρόεδρε ακούς? Τα Βέρβενα δικαιούνται τη στήριξη από την πολιτεία και οι Βερβενιώτες πιστεύουν πως εσύ μπορείς να το καταφέρεις. Αν η κοινότητά μας έχει έσοδα τουλάχιστον πενήντα χιλιάδες το χρόνο απ’ το αιολικό πάρκο , σίγουρα μέσα σε λίγα χρόνια θα γίνει ένα ελβετικό χωριό, όπως έχουμε διατυπώσει επανειλημμένως. Δει δη χρημάτων και όταν τ’ αποκτήσουμε, τότε θα μπορούμε να ονειρευόμαστε, πατώντας στο στέρεο έδαφος των βουνών μας με τη χρυσοφόρα ενέργειά τους που μένει ανεκμετάλλευτη.
Προς το παρόν ας βελτιώσουμε τη γιορτή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι γι’αυτό και χωρίς πολλά έξοδα. Ο σύλλογός μας μπορεί να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Ας το έχουν υπόψη τους οι διοργανωτές της γιορτής στο χωριό μας.
Επειδή πιστεύω πως από τη διατύπωση των απόψεών μου δημιουργήθηκε απορία για την ημερομηνία της μάχης, ας ασχοληθούμε με το θέμα αυτό λεπτομερώς, αρχίζοντας πρώτα από την ημερομηνία που υπάρχει, στην ωραία μαρμάρινη αναμνηστική στήλη που ευρίσκεται στην είσοδο των Βερβένων, φιλοτεχνηθείσα από τον μεγάλο μας γλύπτη Μιχ.Τόμπρο.
Έχω θίξει πάλι αυτό το θέμα ( βλέπε εφημερίδα Κυνουρία Ιουνίου 2007, σελ. 9η.) πως η ημερομηνία της μάχης που υπάρχει στη στήλη (17-05-1821), είναι λανθασμένη και πρέπει να τη διορθώσουμε. Δυστυχώς όμως ως συνήθως κανείς δεν ενδιαφέρθηκε μέχρι σήμερα γι’αυτό το θέμα. Και μη φανταστείτε πως η διόρθωση θα είναι δύσκολη ενέργεια. Η δυσκολία θα παρουσιασθεί στην επιλογή της σωστής ημερομηνίας, που θ’αντικαταστήσει τη λανθασμένη. Για να γίνω πιο σαφής σας πληροφορώ πως υπάρχουν πολλές ημερομηνίες που χρησιμοποιούνται από διάφορους. Για παράδειγμα, ο αείμνηστος δικηγόρος Παναγιώτης Οικονόμου, έγραφε πως η ημερομηνία της μάχης είναι η 21-05-1821(βλέπε το φυλλάδιο της αναπαράστασης των ιστορικών γεγονότων του 1960, σελ. 4η). Άλλοι αναφέρουν την 23η Μαΐου 1821 . Πολλά ιστορικά βιβλία γράφουν τη 18η Μαΐου 1821 και ο εξολοθρευτής των Τούρκων Νικήτας Σταματελόπουλος ή Νικηταράς ή Τουρκοφάγος, γράφει στ’απομνημονεύματά του τα εξής: ((Ανήμερα της Αναλήψεως, πολεμούσαμε στα Δολιανά.)) δηλαδή στις 19-05-1821.
Είμαι απολύτως βέβαιος, πως ένα τέτοιο παλικάρι, ένας μεγάλος και φοβερός ήρωας, δεν είναι δυνατόν να ψεύδεται ή να μη θυμόταν πότε έγινε εκείνη η φοβερή μάχη.
Θα χαρώ πολύ αν οι σκέψεις και οι παρατηρήσεις μου, γίνουν η αφορμή για τη δημιουργία πολιτισμένου διαλόγου, με στόχο την άμεση λύση του προβλήματος. Περιμένουμε τις δικές σας απόψεις για το θέμα. Αν συνεχιστεί η σιωπή, ο μονόλογος και η απραξία, καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό.
Για το Σύλλογο Πατριωτών και Φίλων Βερβένων
Γεώργιος Αναστ.Τακλής.