ΑΠΟ ΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ.
Όλοι οι Βερβενιώτες πρέπει να αισθανόμαστε τυχεροί κι ευτυχείς, για το ελεύθερο και δημοκρατικό βήμα του Vervena.Net που δημιούργησαν και διατηρουν με μεγάλη επιτυχία, οι εκλεκτοί και αγαπητοί σε όλους μας κ. Αφοι Δ. και Στ. Κ. Καραματζιάνη.
Αυτός ο ιστότοπος μπορεί και πρέπει να γίνει ο μοχλός ανάπτυξης και παιδείας του χωριού μας. Πρέπει να διαφυλάξουμε το κύρος του, χωρίς υπερβολές, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, αναβαθμίζοντας έτσι το επίπεδο του πολιτισμού μας.
Ξεκινήσαμε θαυμάσια και βαδίζουμε με βήματα σταθερά, προς το όνειρο που έπλαθε ο καθένας μας για το χωριό μας, από τα αξέχαστα παιδικά μας χρόνια. ‘’Πράματα και θάματα’’ έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας, ό,τι πολύτιμο και χρήσιμο κρύβαμε στα θησαυροφυλάκια της ψυχής μας και τα συρτάρια του σπιτιού μας . Λογοτεχνήματα, αρχεία, ειδήσεις για τα δρώμενα του χωριού μας , νοσταλγικές φωτογραφίες από το αξέχαστο παρελθόν του, απόψεις, ιστορικά στοιχεία, προτάσεις, ερασιτέχνες φωτογράφοι, γιορτές και πανηγύρια, αθλητικά και άλλα , είναι μερικά απ’ αυτά.
Ένα παρήγορο μήνυμα μας φέρνουν όλα αυτά, μια βάσιμη ελπίδα, πως θα γίνει κι εδώ σε τούτο το παραμελημένο χωριό μας , το θαύμα του ελβετικού χωριού, όπως έγινε στην Ανάβρα της Μαγνησίας, από το υποδειγματικό και εμπνευσμένο ζευγάρι Τσουκαλά. Μια ελπίδα πως θα εξαφανιστούν οι εγωισμοί μας, τα μικροσυμφέροντα, οι μικροπρέπειες και οι σκοπιμότητες , που δεν αφήνουν ν’ανθίσει η αγάπη και η συνεργασία για το καλό όλων μας. Η οικονομική κρίση δεν πρέπει να μας φοβίζει. Μπορούμε να κάνουμε πολλά, με πολύ λίγα χρήματα ή και καθόλου. Όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε και τα πολλά. Υπάρχουν λύσεις, αν δώσουμε την πολιτική μας δύναμη με τέχνη και εξυπνάδα εκεί που πρέπει. Ας μην ξεχνούμε πως <<εν τη ενώσει η ισχύς>>. Aν δεν ξεκινήσουμε χρησιμοποιώντας τις μαγικές δυνάμεις της αγάπης, της συνεργασίας , του σεβασμού και της αλήθειας, τότε όλα θα μείνουν στο internet και τ’όνειρο θα ξεθωριάσει, όπως γίνεται συνήθως , όταν φεύγει ο ενθουσιασμός.
Ας ξεκινήσουμε από τα εύκολα και βασικά, για να πάμε στα δύσκολα. Από τα απλά στα σύνθετα, από τα εφικτά ή πραγματοποιήσιμα, με σχέδιο κι επιμονή. Αν δεν οργανωθούμε για να λειτουργούμε σωστά, τότε θα πάθουμε τα ίδια που έπαθε η πατρίδα μας. Ας σκεφτούμε όλοι , πως το χωριό μας μοιάζει με ένα ωραίο και καθαρό σπίτι , που το χαίρονται όσοι κατοικούν σ’αυτό. Είναι ωραίο και καθαρό το χωριό μας.? Χωρίς δισταγμό θα έλεγα ναι!! Μπορούμε όμως να το τελειοποιήσουμε, αρχίζοντας από τα εύκολα και βασικά αγαθά της ύπαρξής μας, την καθαριότητα και την αισθητική.
Α. Τι μπορούμε να συζητούμε για να βελτιώσουμε την καθαριότητα..
Το τοπικό μας συμβούλιο έχει εξαγγείλει ότι με τη βοήθεια του Δήμου Β,Κ, και εθελοντική εργασία, θα γίνει η καθαριότητα του χωριού μας. Πότε όμως? Πρέπει οπωσδήποτε να προγραμματισθεί η ημερομηνία, να ανακοινωθεί, για να ενημερωθούν όλοι όσοι θελήσουν να παρευρεθούν για να βοηθήσουν. Κατά τη δική μου άποψη, η πιο κατάλληλη ημερομηνία είναι η Κυριακή 5η Ιουνίου 2011, γιατί τότε αρχίζει η καλοκαιρινή περίοδος κι ο κόσμος μας σιγά-σιγά, επανέρχεται από τα χειμαδιά , στο χωριό μας.
Για να αξιοποιήσουμε πιο αποτελεσματικά εκείνη την ημέρα. μπορούμε να την αφιερώσουμε στο περιβάλλον του χωριού μας και να την καθιερώσουμε ως μια μόνιμη γιορτή, που θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, με συγκεκριμένο πρόγραμμα και σοβαρότητα.
Πριν ξεκινήσει η καθαριότητα, μπορούν να γίνονται συζητήσεις, ανταλλαγή απόψεων, ομιλίες, προτάσεις, να βγαίνουν συμπεράσματα, και να παίρνονται αποφάσεις (μια δυο θα έλεγα) οπωσδήποτε πραγματοποιήσιμες, σε προκαθορισμένο χρόνο.
Mερικά από τα θέματα που μπορούν να συζητούνται (να ζητούνται από κοινού), να διερευνώνται μέσω συνομιλίας, αντιπαράθεσης ή διαφωνίας, είναι και τα ακόλουθα .
Η συσκευασία των απορριμμάτων, η ανακύκλωση, η καθαριότητα των κάδων αποκομιδής και η καθαριότητα του περιβάλλοντος χώρου , που είναι τοποθετημένοι.
Η καθαριότητα των εγκαταλειμμένων αυλών.
Η καθαριότητα του χειμάρρου Κνακία και ιδιαίτερα δεξιά κι αριστερά των γεφυριών που περνοδιαβαίνει ο κόσμος και παρατηρεί με προσοχή το ρέμα.
Β. Αυτά που μπορούμε να συζητούμε για την αισθητική του χωριού μας. είναι τα ακόλουθα.
Τα χαλάσματα και οι τρόποι αξιοποίησης ή βελτίωσής τους ( βλέπε για παράδειγμα, το μύλο του Κουτούζου ).
Ο χρωματισμός των σπιτιών (όσες επιφάνειες βάφονται ή ασπρίζονται).
Ο καθαρισμός των υπαίθριων έργων του λαϊκού μας γλύπτη Κ.Γκαύρου, η συντήρησή τους και η βελτίωση ή αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου τους.
Η εξαφάνιση των ρωγμών και λακκουβών των δρόμων.
Η αντικατάσταση των τοίχων ξερολιθιάς, με κτιστούς και χρήση ασβεστο-τσιμεντο-κονιάματος (παραδοσιακός τρόπος με αρμούς).
Η δημιουργία δενδροστοιχιών (όπου υπάρχει δυνατότητα, για παράδειγμα στη νότια πλευρά του δρόμου, από το σπίτι του κ. Νίκου Γ. Καρτσούνη μέχρι τη μεγάλη βρύση), με σχέδιο και κατάλληλα δέντρα.
Οι γλάστρες με τα λουλούδια στα παράθυρα των σπιτιών, των μπαλκονιών, των αυλών και των τοίχων των δρόμων.
Η σηματοδότηση των ιστορικών μας πυργόσπιτων, που έχω γράψει επανειλημμένως και κανείς δεν εξέφρασε τη θέληση να την πραγματοποιήσουμε., αν κι έχω εξασφαλίσει δωρεάν όσες μαρμάρινες πλάκες χρειασθούν. Έχω επίσης ετοιμάσει και τα σχέδια της εμφάνισης των πλακών.
Η σωστή περίφραξη των κήπων (με τοίχους ή ξύλα).
Η αντικατάσταση ή το φρεσκάρισμα της ενδεικτικής πινακίδας του χωριού μας με το υψόμετρο των 1160 μ., στην είσοδο του χωριού μετά το κοιμητήριο.
Η σηματοδότηση όλων των ταβερνών, του ξενώνα και των δημόσιων κτιρίων του χωριού. Έχω ετοιμάσει όλα τα σχέδια των πινακίδων (ταμπελών) των ταβερνών και του ξενώνα. Aπομένει μόνο η επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες , για την κατασκευή τους. Είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει έστω και μια πινακίδα, για δείγμα , σ’ολόκληρο το χωριό μας,. Η εργασία μου αυτή φυσικά είναι εθελοντική. Μη φοβηθεί κάποιος πως θα του ζητήσω χρήματα. Ο σκοπός μου είναι να συμβάλω κι εγώ στην αναβάθμιση της αισθητικής του χωριού μας. Καλό θα ήταν να είχαμε ένα γλύπτη Βερβενιώτη να μας χάριζε μερικά αγάλματα, ή ένα λαϊκό γλύπτη σαν τον Κ.Γκαύρο, για να ομορφαίναμε όλους τους δημόσιους χώρους του χωριού μας.
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, τι πιστεύετε γι αυτά που προτείνω? Είναι δύσκολο να γίνουν? Εσείς τι προτείνετε. Γράψτε μου τις παρατηρήσεις σας και τις δικές σας ιδέες ή αντιρρήσεις.
ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ.
Επειδή παρατηρώ πως απουσιάζουν εντελώς από την ιστοσελίδα του χωριού μας Vervena.Net οι νέοι του χωριού (μαθητές του δημοτικού σχολείου ) που είναι η ελπίδα του αύριο, προτείνω να δημιουργήσουμε μια στήλη, που σκοπό θα έχει, να φιλοξενεί εργασίες τους, που θα επιλέγουν οι ίδιοι οι μαθητές, με τη βοήθεια των δασκάλων τους (έργα ζωγραφικής, εκθέσεις ιδεών και ό,τι ωραίο σκέπτονται για το χωριό μας) Μια ερώτηση προς τους μαθητές και δασκάλους θα μας έδειχνε το δρόμο. ..
ΑΠΟΓΡΑΦΗ.
Είναι γνωστό πως για να μας υπολογίζουν ως χωριό και να μας χορηγούν χρήματα για έργα, πρέπει ν’απογραφούν στα Βέρβενα, τουλάχιστο πάνω από 300 άτομα.
Για το λόγο αυτό, πρέπει το τοπικό μας συμβούλιο, να προγραμματίσει για το σκοπό αυτό ,την 22α Μαΐου 2011, ημέρα Κυριακή, να την ανακοινώσει εγκαίρως, για να ενημερωθούν όλοι οι Βερβενιώτες όπου κι αν ευρίσκονται.
Για να έχει επιτυχία η απογραφή κι ενδιαφέρον , καλό θα είναι να συνδυασθεί με την ανάμνηση της μάχης Βερβένων της 19ης Μαΐου 1821. Σύνθημά μας, <<όλοι στα Βέρβενα για την απογραφή>>.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ.
Κάθε φορά που σκέπτομαι πως ο πρωτεργάτης κι ελευθερωτής του γένους των Ελλήνων, ο θρυλικός Γέρος του Μοριά Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, περπάτησε κι έδρασε στο χωριό μας, εκτός από τη συγκίνηση και την υπερηφάνεια που νιώθω, αισθάνομαι και ντροπή σαν Βερβενιώτης, για δυο κυρίως λόγους.
Ο πρώτος είναι η αδιαφορία μας για το ιστορικό πυργόσπιτο του προύχοντα Γιάννου Αδραχτά, που έμεινε απροστάτευτο πρώτα από εμάς κι έπειτα από την ελληνική πολιτεία. Αντί να προβάλλουμε αυτό το σπίτι , που αξιώθηκε να στεγάσει τους πρωταγωνιστές της εθνικής μας απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό ( το αναφέρουν οι ιστορικές πηγές,) προβάλλουμε το σπίτι του Αυγουστή, βασιζόμενοι μόνο στην προφορική παράδοση.
Ο δεύτερος λόγος, είναι που δεν αξιωθήκαμε να ανεγείρουμε μια προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη , στον ιστορικό μας χώρο, να συντηρήσουμε τα τρία ιστορικά αλώνια και να τα σηματοδοτήσουμε. Είναι απαράδεκτη η σιωπή ιδιαίτερα των μορφωμένων συμπατριωτών μας , που δε βρήκαν τη δύναμη να εκφράσουν ένα λόγο συμπαράστασης , για τις προτάσεις που δημοσίευσα κατά καιρούς, στην τοπική εφημερίδα ‘’Κυνουρία’’. Αγαπητοί φίλοι, γιατί έπεσε τόση φτώχεια εδώ και χρόνια σ’αυτόν τον ωραίο τόπο? Μήπως αυτός είναι και ο λόγος που μείναμε πίσω? Δε θέλω να πιστέψω πως μόνο εγώ είμαι ο αληθινός πατριώτης.
Η δική μου πρόταση για το άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αν και δεν είναι μεγαλειώδης, όπως οι προηγηθείσες των δύο εκλεκτών συμπατριωτών μας, , είναι ακριβώς η ίδια, μ’αυτήν που είχα προτείνει στον τότε πρόεδρο και το τοπικό συμβούλιο του χωριού μας , με το από 2 Ιουνίου 2006 έγγραφο του Συλλόγου Πατριωτών και Φίλων Βερβένων .Δυστυχώς αν και η προτομή τότε κόστιζε 5000 ευρώ ( έξοδα χυτηρίου και ελάχιστη αμοιβή για τον καλλιτέχνη γλύπτη Παύλο Κουγιουμτζή που μας χάριζε το εκμαγείο ,επειδή το είχε χρησιμοποιήσει για προτομή που αποκαλύφθηκε πριν από οκτώ χρόνια , σε μια πλατεία του Αμαρουσίου Αττικής) δεν κατορθώσαμε να εισπράξουμε εκτός από τη δική μας συνεισφορά ούτε ένα λεπτό και το εκμαγείο περιμένει ακόμα στο εργαστήριο του καλλιτέχνη. Έκτοτε όπως θα έχετε διαπιστώσει, δεν τολμώ να διατυπώσω πρόταση, αν δεν είμαι απολύτως βέβαιος πως μπορεί να πραγματοποιηθεί. ‘’ Δει δη χρημάτων’’. Απ’εδώ και πέρα, τα κεφάλια μέσα.
Διαβάστε τώρα και την απάντηση του τοπικού συμβουλίου Βερβένων που λόγω Καποδίστρια, έψαχνε να εύρει γραμματέα για να του συντάξει την απάντηση και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. (η απαντηση σε μορφή .pdf είναι διαθέσιμη ΕΔΩ!)
ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ.
Με εκτίμηση και πατριωτικούς χαιρετισμούς,
Γεώργιος Αναστ. Τακλής.
(Σημείωση από Vervena.Net: Ζητάμε συγνώμη από τον αγαπητό Γ.Τακλή γιά την καθυστερημένη ανάρτηση του άρθρου του αλλά λόγω του τρόπου αποστολής ήταν αδύνατη η εγκαιρη ανάρτησή του πριν το Πάσχα! Ευχαριστούμε γιά την κατανόηση και τα καλά του λόγια! Πράγματι: "Όλοι μαζί μπορούμε…γιά το χωριό μας, τα Ιστορικά Βέρβενα! "