
“Τοπική Κοινωνία και Αρχαιολογία” * Ημερίδα 16/4/2011
15 Απριλίου, 2011
“Οικοκυρική Σχολή Βερβένων 1968”
16 Απριλίου, 2011
Η Οικοκυρική Σχολή το 1967
Δασκάλα ορίστηκε πάλι η δεσποινίδα Σταυρούλα Παπάλου, για να διδάξει την ραπτική. Οι μικρές μαθήτριες διδάχτηκαν διάφορες βελονιές, στρίφωμα, τρύπωμα, καρύκωμα, κουμπότρυπες κλπ, καθώς επίσης και λίγη ζαχαροπλαστική και μαγειρική. Οι μεγάλες μαθήτριες παρακολούθησαν την ραπτική.
Η έναρξη των μαθημάτων έγινε στις 25 Ιουλίου και τελείωσε στις 25 Σεπτεμβρίου. Τον πρώτο μήνα η σχολή λειτούργησε στο δημοτικό σχολείο και το δεύτερο μήνα στο σπίτι του κ. Γεωργίου Μανσόλα με δωρεάν στέγαση. Τον πρώτο μήνα φοίτησαν τρία τμήματα τακτικά, του Δημοτικού, του Γυμνασίου και οι μεγάλες. Το δεύτερο μήνα άρχισαν τα σχολεία και έμεινε μόνο το τμήμα με τις μεγάλες.
Με σκοπό να δείξουν ενδιαφέρον και να εφαρμόσουν όσα μάθαιναν είχε δοθεί δωρεάν ύφασμα για φόρεμα και υλικά ραπτικής στην κάθε μαθήτρια.
Αυθεντικό Δείγμα από Βελονιές * Τάξη 1967 * Οικοκυρική Σχολή Βερβένων
Στο ημερήσιο πρόγραμμα υπήρχαν και χριστιανικές ομιλίες. Στο τέλος των μαθημάτων, όπως κάθε χρόνο, οι μαθήτριες έστειλαν ευχαριστήρια επιστολή στην εν Αμερική Αδελφότητα Βερβενιωτών.
Απόδειξη Αρ.30 Από Καρκούλη 12 Σεπτ 1967 * Οικοκυρική Σχολή Βερβένων
Απόδειξη Αρ.154 Από Ηλία Γκαύρο – Παντοπώλη * 14 Σεπτ 1967 * Οικοκυρική Σχολή Βερβένων
(…συνεχίζεται!)
Χριστίνα Κούβαλη – Καπράνου