«7 Μαρτίου 1948» * Αφιέρωμα: Η Ενωση Των Δωδεκανησων Στον Εθνικο Κορμο
5 Μαρτίου, 2011“Eνας Βερβενιωτης.. στο Αγιο Ορος” Οδοιπορικό * Γ.Καπράνος
8 Μαρτίου, 2011"8 Μαρτίου-Ημέρα Γυναίκας: Πώς ένας αγώνας για ίσα δικαιώματα μετατράπηκε σε… γιορτή!"
Σήμερα οι γυναίκες γιορτάζουν και διασκεδάζουν… Ξεφάντωμα μέχρι… πρωίας για κάποιες, ένα συνηθισμένο ποτό για άλλες, η ουσία είναι μία: Ότι σήμερα οι γυναίκες έχουν την τιμητική τους και το ρίχνουν έξω…
Θέλετε όμως να μάθετε πώς καθιερώθηκε η 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα των γυναικών;
Το 1910 στην Κοπεγχάγη μετά από πρόταση της φεμινίστριας Κλάρας Τσέτκιν. Και είχε σκοπό να διατηρηθεί η ανάμνηση της πρώτης διαδήλωσης των Αμερικανίδων, που είχε γίνει το 1857. Στις 8 Μαρτίου του 1857 οι εργαζόμενες γυναίκες στη Νέα Υόρκη ντυμένες στα άσπρα, έκαναν απεργία πείνας με αίτημά τους την ίση αμοιβή με τους άνδρες. Η συγκέντρωση πνίγηκε στο αίμα αλλά από τότε ο δρόμος για τα ίσα δικαιώματα των δύο φύλων άνοιξε.
Και ιδού κάποια χαρακτηριστικά γεγονότα:
- 8 Μαρτίου 1911: Τον πρώτο χρόνο μετά την καθιέρωση της γιορτής, οι γυναίκες της Αμερικής και της Γερμανίας, διαδηλώνουν διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.
- 8 Μαρτίου 1913: Οι γυναίκες της Τσαρικής Ρωσίας ξεσηκώνονται με την κραυγή «Κάτω η πείνα – Κάτω ο πόλεμος». Τον επόμενο ακριβώς χρόνο οι γυναίκες των λαϊκών συνοικιών του Παρισιού κάνουν διαδηλώσεις και απαιτούν να ελευθερωθεί η επαναστάτρια Ρόζα Λούξεμπουργκ, που είχε συλληφθεί στη Γερμανία για τους αγώνες της κατά του επερχόμενου πολέμου.
- 8 Μαρτίου 1917: Οι εργάτριες της Πετρούπολης, του σημερινού Λένιγκραντ, ξεχύνονται στους δρόμους και ζητούν ειρήνη και ψωμί.
- 8 Μαρτίου 1923: Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος έχει τελειώσει, 5 χρόνια πριν. Αλλά η κατάληξη του Ρούρ απειλεί να ανάψει νέα πολεμική φωτιά. Δύο χιλιάδες Γαλλίδες συγκεντρώνονται και απαιτούν: «Όχι άλλο πόλεμο» .
- Όμως, από τότε μέχρι σήμερα, η γιορτή της γυναίκας έχει πάρει άλλες διαστάσεις. Οι γυναίκες διασκεδάζουν, το ρίχνουν έξω, μη γνωρίζοντας τι συμβολίζει η 8η Μαρτίου.
Αυτή η μέρα δεν έπαψε να συμβολίζει τους αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματά τους και τη διεθνή αγωνιστική αλληλεγγύη τους. Έτσι επί 100 σχεδόν χρόνια η 8η Μαρτίου δίνει την ευκαιρία στις γυναίκες όλων των χωρών μαζί και κάθε χώρας χωριστά να προβάλουν τις γενικές και τις ιδιαίτερες διεκδικήσεις τους και να σφυρηλατούν τους δεσμούς της φιλίας και της αλληλεγγύης τους, στον αγώνα για ένα ευτυχέστερο μέλλον.
Αυτό το οποίο χαρακτηρίζει το γυναικείο κίνημα στη διάρκεια των 100 χρόνων του είναι το γεγονός ότι το ευρύ αυτό κίνημα έπαψε να είναι ξεκομμένο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά προοδευτικά κινήματα, και ότι διοχετεύτηκε μέσα στο μεγάλο κανάλι των λαϊκών και εθνικών αγώνων, αλλά και αυτών για την υπεράσπιση της Παγκόσμιας Ειρήνης, για την αποτροπή του πυρηνικού αφανισμού.
Από το 1910 μέχρι σήμερα η 8η Μαρτίου πρέπει να αποτελεί ακριβώς το σύμβολο αυτής της πάλης. Δεν είναι ημέρα κούφιων πανηγυρισμών, αλλά ημέρα αγώνων δράσης και προβολής των γενικών και ειδικών γυναικείων αιτημάτων. Χρόνια σας πολλά!
Δημ.Κ.Καραματζιάνης (Συλλογή-Επεξεργασία-Αποστολή)
Καθηγητής Φυσικής-Πληροφορικής
Βιντεο με τον Daniel Craig (James Bond) με σκοπό την ευαισθητοποίηση στην ισότητα των δύο φύλων
JAMES BOND SUPPORTS INTERNATIONAL WOMEN'S DAY 2011
www.weareequals.org / www.weareequals.org/blog