“Η εμμονή στο «λάθος». Ανικανότης ή δωσιλογισμός; ” * Μάκης Πατσιόγιαννης
11 Οκτωβρίου, 2011“Αγωνες στα γήπεδα κοντά στα Βέρβενα και στα Κάτω Βέρβενα γιά τον Ηρακλή”
14 Οκτωβρίου, 2011
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΝ ΓΡΑΦΕΙΟΝ
ΜΙΧΑΗΛ Κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ’ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ
Γ. ΜΑΤΣΟΥ 5 – 471 00 ΑΡΤΑ
ΤΗΛ: (2681)-026166 & FAX: 027301
E-Mail : nikolaou_m@otenet.gr
ΕΣΤΙ ΟΥΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ…..
«Η Τρόϊκα ζήτησε ταχύτερη λειτουργία των δικαστηρίων οι συμβολαιογράφοι αναλαμβάνουν συναινετικά διαζύγια, προσημειώσεις, κληρονομητήρια» (Οι εφημερίδες).
**********************
Και ξαφνικά η Τρόϊκα «ξαναχτύπησε» και μάλιστα εκεί που καμιά αρμοδιότητα δεν αρύεται όχι μόνο από κάποιο μεσοπρόθεσμο, αλλά και από οποιοδήποτε άλλο βραχυπρόθεσμο ή μακρυπρόθεσμο πρόγραμμα. Πλέον συγκεκριμένα : Συναινετικά διαζύγια, προσημειώσεις ακινήτων που γίνονται στο πλαίσιο στεγαστικών δανείων, κληρονομητήρια και άλ-λες υποθέσεις αστικής φύσεως μελετάται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να φύγουν από τα πινάκια των δικαστηρίων και η διεκπεραίωσή τους να περάσει από τη δικαιοδοσία των δικαστών σε συμβολαιογράφους. Μά-λιστα, εκπρόσωποι της Τρόϊκας επισκέφτηκαν την Διοίκηση του Πρωτοδικείου Αθηνών και ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων μας καθησύχασε ότι η επίσκεψη αυτή αφορούσε την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης και όχι στον έλεγχο των εσωτερικών της Δικαιοσύνης, καθώς κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο και θα προσέκρουε στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών κλπ κλπ.
Τα ανωτέρω όμως φαινόμενα είναι ανησυχητικά, γιατί όσοι κινούνται στο χώρο της δικαιοσύνης αντιλαμβάνονται ότι η αφαίρεση ύλης από την δικαιοσύνη και η κατανομή της σε «άμισθους δημόσιους υπάλληλους», όπως είναι οι Συμβολαιογράφοι, αντιβαίνει ευθέως την συνταγματική επιταγή του άρθρου 8 του Συντάγματος της Ελληνικής Δημοκρατίας ότι ουδείς στερείται, χωρίς τη θέλησή του, του φυσικού του δικα-στού. Πράγματι, πώς είναι δυνατόν ένας γάμος, έστω και συναινετικά, να λύνεται με ένα απλό συμβολαιογραφικό έγγραφο, όταν είναι γνωστές οι πάμπολλες προσωπικές και περιουσιακές συνέπειες για αμφότερους τους συζύγους. Επίσης, πώς είναι δυνατόν να υποθηκεύεται η ακίνητη ιδιο-κτησία ενός πολίτη χωρίς να υφίστανται τα εχέγγυα μιας δικαστικής από-φασης. Αυτά και άλλα πολλά πρέπει να εκθέσει κάποιος στους εκπροσώ-πους της λεγόμενης Τρόϊκας. Υπάρχει κανείς?
Διαφορετικά, εάν συγκατανεύσουμε και στην παρέμβαση του τρόπου απονομής της δικαιοσύνης, τα μέτρα που θα υποδειχθούν θα συνιστούν παρωδία, πολλοί θα τα εκλάβουν ως κωμωδία, που δυστυχώς όμως θα εξελιχθούν σε τραγωδία….. !
Μιχάλης Νικολάου
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω